Teal Sand

Volautomaat of halfautomaat: welke koffiemachine past bij jouw horecazaak?

Als horecaondernemer weet je het als geen ander, lekkere koffie is heel belangrijk! Maar welke koffiemachine past het best bij jouw zaak? Ga je voor een volautomaat die snelheid en gemak biedt, of kies je voor een halfautomaat waarmee je de ultieme barista-ervaring creëert? We helpen je graag bij deze keuze en je leest er meer over in dit blog.

Veronie Jansen
19 februari 2025
Sand Teal Leaf
Koffie op kantoor uit een volautomatische koffiemachine

Een volautomaat:
gemak en snelheid

Een volautomaat is ideaal als je snel en consistent goede koffie wilt serveren. Deze machines malen de bonen, doseren de juiste hoeveelheid en zetten met één druk op de knop een heerlijke espresso, cappuccino of latte macchiato. Perfect voor zaken met een hoge doorloopsnelheid, zoals een lunchroom, hotel, vergaderlocatie of evenementlocatie.

Voordelen van een volautomaat:
  • Snel en efficiënt – Ideaal voor piekmomenten.
  • Consistentie – Iedere kop koffie heeft dezelfde kwaliteit.
  • Eenvoudig in gebruik – Geen barista-skills nodig.
  • Geschikt voor meerdere koffiespecialiteiten – Van espresso tot latte met één druk op de knop.
Nadelen van een volautomaat:
  • Minder controle – Beperkte invloed op maalgraad en extractie.
  • Minder ambachtelijke uitstraling – Geen handmatige bereiding met een barista.

Voorbeeld:
Stel, je hebt een drukke lunchroom waar de lunch voor flinke piekmomenten zorgt. Met een volautomaat serveer je in een paar seconden een perfecte kop koffie zonder lange wachttijden. Ook werkt een volautomaat perfect bij evenementen. Een mooi voorbeeld hiervoor is onze klant Singer Laren, die in hun museum en theater gebruik maken van volautomatische koffiemachines.

“In 2022 is het museum uitgebreid met een extra vleugel. Dit gaf een enorme boost aan het aantal bezoekers en vroeg dus ook om een vernieuwde invulling van de koffievoorziening. In overleg met Peeze zijn we uitgekomen op Eversys E4 koffiemachines. Dit zijn compacte machines waarmee we per machine maar liefst 4 cappuccino’s tegelijkertijd kunnen bereiden. Dit stelt ons in staat om zelfs op de drukste momenten een perfecte cappuccino op basis van verse melk te kunnen schenken” – Philip Wartenbergh

Sand Teal Leaf

Een halfautomaat:
de ultieme koffiebeleving

Een halfautomaat biedt je de volledige controle over het koffiezetproces. Je maalt zelf de bonen, weegt de juiste hoeveelheid af en bepaalt hoe je de koffie-extractie uitvoert etc. Dit zorgt voor een ambachtelijke ervaring. Een halfautomaat is dan ook perfect voor koffiebars, specialiteitenrestaurants of zaken waar beleving een belangrijke rol speelt.

Voordelen van een halfautomaat:
  • Meer controle – Zelf invloed op maalgraad, temperatuur en extractie.
  • Authentieke koffiebeleving – Klanten ervaren echt vakmanschap.
  • Hogere koffiekwaliteit – Premium koffie door een perfecte zetting.
Nadelen van een halfautomaat:
  • Meer tijd en vaardigheid nodig – Barista-skills vereist voor optimale koffie-extractie.
  • Langzamere bereiding – Kan minder geschikt zijn voor piekmomenten.
  • Consistentie – Wisselend personeel kan de kwaliteit beïnvloeden.

Voorbeeld:
Je runt een sfeervol restaurant waar gasten na het diner genieten van een écht goede espresso. Met een halfautomaat kan je barista’s inzetten om met precisie de perfecte kop koffie te zetten, inclusief latte art. Dit geeft net dat beetje extra beleving! Daarnaast kan de machine ook een echte eyecatcher zijn in jouw horecazaak. Een mooi voorbeeld is de koffiemachine van Zand Katwijk.

“ZAND is een jaarrond strandpaviljoen met een enorme piek in het zomerseizoen. Op elk moment hebben we betrouwbare machines nodig die een constante kwaliteit kunnen leveren en bovendien gemakkelijk in gebruik zijn. De machine staat in het midden van de zaak als eyecatcher en de achterkant van de machine is doorzichtig zodat je in de machine kijkt. De matgouden boiler met logo springt er gelijk uit. Het is door veel vaste gasten opgevallen dat de kwaliteit van de koffie enorm verbeterd is. Wij werken al 25 jaar met Peeze naar volle tevredenheid. Goed advies, snelle service maar vooral uitstekende kwaliteit.” – Dirk Schipper

Hulpmiddelen bij een halfautomaat

Om de barista-skills consistenter te maken bij wisselend personeel kun je gebruik maken van een automatische tamper (Puqpress) en/of automatische melkopschuimer (Perfect Moose of Lattiz). Hiermee kun je ook een stukje snelheid inbouwen en de consistentie in kwaliteit behouden. Daarnaast blijven barista-trainingen belangrijk voor je personeel om ze de juiste kennis mee te geven over koffie.

Latte art met eerlijke koffie

Welke keuze
past bij jou?

Of je nu kiest voor een volautomaat of een halfautomaat, bij Peeze helpen we je graag met het vinden van de perfecte koffiemachine voor jouw horecazaak. Neem gerust contact op voor advies. We nodigen je graag uit in ons Experience Centre, waar je verschillende machines kunt bekijken.

Wil je direct ontdekken welke koffiemachine het beste bij jouw zaak past? Gebruik dan onze koffiemachinewijzer en ontvang een persoonlijk advies.

Gebruik de koffiemachinewijzer