Teal Sand

5 voordelen van bosaanplant op (Peruaanse) koffieplantages

In 2022 zijn we met Ouwehands Dierenpark een traject gestart om bomen aan te planten op de koffieplantages in Peru. De aanplant van deze veelal inheemse boomsoorten biedt diverse voordelen: Van biodiversiteit en bodembeheer tot extra inkomsten en een betere koffiekwaliteit.

Veronie Jansen
26 april 2023
5 voordelen van bosaanplant op (Peruaanse) koffieplantages

Het project startte begin 2022 met een onderzoek door een bosexpert naar de boomsoorten die het beste aangeplant konden worden. Van de geselecteerde boomsoorten zijn de zaden zoveel mogelijk in de natuur zelf verzameld en vervolgens in zogenoemde nurseries opgekweekt. Dit zijn kleine lokale kwekerijen die normaliter voor het opkweken van koffieplanten gebruikt worden. In totaal zijn er in 2022 van 9 verschillende soorten 4.320 bomen opgekweekt en aangeplant. Voor 2023 is het doel om 15.000 bomen aan te planten.

De voordelen van bosaanplant

Het belang van bos en het aanplanten van bomen kent veel voordelen. We zetten er 5 op een rij:

 1. Een rijkere bodem en betere vochthuishouding
  Bomen zorgen met hun bladval voor verrijking van de bodem. Hierdoor hoeft de koffieboer ook minder bij te mesten. Daarnaast vangen de wortels veel regenwater op waardoor de kans op bodemerosie sterk afneemt. En de grondwatervoorraden worden aangevuld door water wat beter in de bodem infiltreert.
 2. Een betere klimaatbeheersing
  Bomen halen CO2 uit de atmosfeer en gebruiken dit voor hun eigen groei. Op die manier helpen ze klimaatverandering af te remmen. Daarnaast maken bomen een gebied weerbaarder tegen extreme weersomstandigheden. Of het nu gaat om hitte, zware regen of vorst, een gebied met veel bomen weet haar klimaat veel beter vast te houden en is dus goed bestand tegen extremen. Dit komt natuurlijk goed van pas als je als boer qua oogst en inkomen afhankelijk bent van een stabiel klimaat.
 3. Een bron van leven
  Bomen stimuleren de biodiversiteit. 80% van de biodiversiteit op het land leeft in het bos. Ze zorgen voor een bron van leven: insecten en wormen brengen nutriënten in de bodem en bijen en vogels verspreiden stuifmeel en zaden. De plantages in Peru zijn onderdeel van het Amazoneregenwoud, dat met 7,7 miljoen km² het grootste regenwoud ter wereld is. 10% van alle bekende plant- en diersoorten komen voor in dit regenwoud. En 20% van het wereldwijde zuurstof komt uit het Amazoneregenwoud. Kortom, letterlijk en figuurlijk een bron van leven!
 4. Extra inkomsten
  Koffieboeren hebben het over het algemeen niet breed. Maar liefst 44% van de wereldwijd 12,5 miljoen koffieboeren leeft onder de armoedegrens. Bij Peeze werken we toe naar een leefbaar loon voor de koffieboeren. Via een eerlijke prijs, maar ook door ze aan extra inkomsten te helpen. En daarin spelen ook bomen een belangrijke rol. Zo bevat de selectie van boomsoorten die we aanplanten diverse fruit- en notenbomen waarvan de vruchten verkocht worden.
 5. Schaduw voor koffie
  De meeste varianten koffiestruiken kunnen niet tegen direct zonlicht en gedijen veel beter wanneer zij in de schaduw staan. Zo zorgt schaduw voor een verbeterde fotosynthese, met grotere en zwaardere koffiebessen als resultaat. Daarnaast produceren koffiestruiken die in de schaduw staan op lange termijn meer koffie.

Zo zie je maar dat bomen een essentiële rol spelen bij het behoud van jouw kopje koffie, nu en in de toekomst!