Teal Sand

Het productieproces van onze thee

Thee is onverminderd populair. Na water zijn koffie en thee de meest gedronken dranken in Nederland. Gemiddeld drinken we 3 koppen thee per dag. Maar hoe wordt die heerlijke thee gemaakt en welke verschillende theesoorten zijn er?

Veronie Jansen
11 november 2022

5 verschillende theesoorten

De geboorteplaats van de thee- en theedrinkcultuur is China. Het land staat ook al tientallen jaren op de eerste plaats in de productie en levering van thee. Daarna volgt India en Kenia en op plek 4 staat Sri Lanka, waar wij onze thee vandaan halen. Er zijn 5 verschillende theesoorten; zwarte, witte en groene thee, oolong en post-gefermenteerde thee. Rooibos en kruiden thee zijn infusies. Ze bevatten geen blaadjes van de camellia sinensis (struik) en daarom mag je dit dus eigenlijk geen thee noemen.

Het oogsten van de thee

Seizoenswisselingen hebben een grote invloed op het oogsten van thee, omdat het de smaak enorm beïnvloedt. Daarom is de regio van theeproductie ook van belang. Het verhaal van onze thee begint in Sri Lanka. De oogsttijd in Sri Lanka valt voornamelijk in de droge maanden. Op hooggelegen plantages worden de beste kwaliteit theebladeren met de hand geplukt. De medewerkers op de plantages maken gebruik van een mand of net die ze vast maken aan hun hoofd. De jonge scheuten van de theeplant die ze plukken kunnen ze zo gemakkelijk met zich meedragen. Op de foto zie je één van de theepluksters die we op onze reis naar Sri Lanka in 2016 hebben ontmoet.

Ons Communitea assortiment bestaat uit zwarte, groene, witte en Oolong thee. Dit zijn de gangbaarste productiemethodes en deze lichten we graag toe.

Zwarte thee

Zwarte thee is de basis van veel verschillende thee-varianten. Zo wordt er vaak gevarieerd met fruit, kruiden en andere specerijen wat resulteert in heerlijke theeblends. Een deel van de productiestappen van zwarte thee worden ook gebruikt bij groene, witte en Oolong thee. Het verschil met groene en witte thee is, dat voor zwarte thee de theeblaadjes geoxideerd worden.

Verflenzen
Het moment dat een theeblad van de theeplant geplukt wordt, begint het op een natuurlijke manier te drogen, een proces wat we ‘verflensing’ noemen. De bladeren worden op droogtafels bij een temperatuur van 25-30 °C voor een periode van 10-16 uur (afhankelijk van de natheid van het blad) gedroogd. Het droogproces verflenst dus het theeblad.

Kneuzen/rollen
De gedroogde theebladeren worden machinaal gekneusd waarbij de natuurlijke sappen vrijkomen, die het oxidatieproces versnellen. Hierbij kan je twee methoden onderscheiden: de orthodoxe en de onorthodoxe methode. De eerste methoden produceert grovere bladeren dan de tweede.

Oxidatie
De gebroken bladeren worden op een “droogtafel” uitgespreid. Door contact met de buitenlucht komen enzymen van sap vrij die de bladeren een roestbruine kleur geven. In deze fase ontwikkelt zich het speciale thee-aroma. In de volksmond ook wel fermentatie genoemd.

Drogen
Het geoxideerde blad wordt langzaam door een droogoven gevoerd waarbij nog meer vocht onttrokken wordt. Het eindresultaat is zwarte thee.

Zeven
Thee wordt in een schudmachine gezeefd en gesorteerd naar grootte. Dit proces geeft de gradatie van de thee aan.

Groene thee

Bij groene thee gaat het proces er iets anders aan toe. De oxidatie wordt namelijk meteen gestopt, zodat de theebladeren hun groene kleur behouden. Het stoppen van de oxidatie (deactiveren van de enzymen die met de buitenlucht reageren) kan op twee manieren:

Stomen
Japanse groene thee wordt bijna uitsluitend gestoomd. Deze methode wordt ook in andere oorsprongslanden toegepast, die “Japanse style” thee zoals Sencha produceren. De enzymen worden dus in een stoomkabine (combinatie hitte & vocht) gedeactiveerd.

Wokken
Chinese groene thee wordt van oudsher gewokt. De enzymen worden door droge hitte gedeactiveerd. Vaak proeft deze thee wat krachtiger dan gestoomde thee. Sommige theeën verkrijgen door het wokken zelfs een licht rokerige smaak.

Na het stomen of wokken van de theebladeren wordt de thee gedroogd en vervolgens gezeefd en gesorteerd naar grootte. Onze groene thee hebben we verkrijgbaar in verschillende varianten: Communintea Norwood losse thee, Communitea Colombo, Communitea Kandy

Witte thee

Er zijn verschillende soorten witte thee. De twee belangrijkste soorten zijn silvertips en jonge theebladeren met silvertips. Silvertips zijn de knoppen van de theeplant die nauwelijks bewerkt worden (productiestappen zijn enkel verflenzen en drogen). Karakteristiek is de kleur (zilverachtig, vandaar de naam) en de fijne donshaartjes. Silvertips zijn kostbaar en hebben een subtiele, verfijnde smaak. De oorsprong is China. Naast silvertips maakt men ook gebruik van de jonge theebladeren. De combinatie van jonge theebladeren en silvertips hebben de volgende productiestappen: verflenzen, wokken, licht rollen en drogen. Door dit productieproces behouden de theebladeren hun oorspronkelijk vorm en is de smaak van de thee heel zacht. In tegenstelling tot groene thee, worden de theebladeren wel verflenst. Sommige bladeren kunnen daardoor licht geoxideerd/licht bruin zijn en hierdoor is de kleur in het kopje soms donkerder dan bij groene thee. Probeer onze zijdezachte witte thee met Silver tips. Een kwaliteitsthee met een verfijnde en subtiele smaak!

Oolong thee

Als laatste vertellen we je graag meer over het productieproces van Oolong thee. Vereenvoudigd gezegd zit Oolong tussen zwarte en groene thee in. Karakteristiek is dat de theebladeren tot kleine bolletjes gevormd zijn, die zich in het hete water mooi ontvouwen. De verse bladeren worden geplukt en moeten hierna zo snel mogelijk verwerkt worden. Dit is namelijk essentieel voor de smaak van de thee. Na het reinigen en sorteren van de bladeren begint het verflenzen, waarbij de bladeren worden blootgesteld aan de zon. Een proces wat ongeveer 2 uur duurt. Om de bladeren te kneuzen worden de bladeren in bamboe manden flink door elkaar geschud en vaak gebeurt dit daarna nogmaals machinaal. De bladeren worden tot kleine bolletjes gevormd, kort gefermenteerd, gebakken, gedroogd en opnieuw gesorteerd. De Oolong thee is hierna klaar voor gebruik. Op zoek naar een heerlijke Oolong thee? Onze Oolong thee is zacht en licht zoet van smaak met echte stukjes perzik.

NIEUW!

We hebben twee nieuwe losse theesmaken toegevoegd aan het assortiment.

  • Losse thee sterrenmunt: deze losse thee heeft een mooie verfijnde smaak. De kruideninfusie heeft een hoge kwaliteit met kruiden zoals munt, zoethout, steranijs en venkel.
  • Losse groene thee citroengras: een frisse groene thee met de smaak van citroengras en een vleugje gember. Deze groene thee is gestoomd en komt uit Sri Lanka.
Teal White White Leaf

Het Communitea concept

Ken je ons Communitea concept al? Dit is thee met een persoonlijke boodschap uit Sri Lanka. Een uniek concept met een bijzondere verbinding tussen de theedrinker en het land van oorsprong. Er zijn drie verschillende theeconcepten verkrijgbaar. Elke variant heeft het Fairtrade keurmerk en de meeste thee is Biologisch gecertificeerd. Thee van de beste kwaliteit met een rechtstreekse samenwerking met de theeplantages.

Ben je benieuwd naar de verschillende theesmaken?

Vraag een zakelijk proefpakket aan  Bestel voor thuis