Peeze collectie
Peeze Koffie
Koffie van 100% Arabica-bonen
Bij Peeze heeft u keuze uit verschillende koffiemelanges en single estate koffiesoorten, waaronder enkele zeer exclusieve. Naast koffiebonen en filterkoffie bieden we voor het bedrijfsleven ook freshbrew koffie.
Goed om te weten: Peeze is de enige Nederlandse koffiebranderij die 100% gecertificeerde koffie levert. Al onze koffie heeft het Max Havelaar-keurmerk, het BIO-keurmerk of het Rainforest Alliance-keurmerk. Zo weet u zeker dat u, uw gasten en/of medewerkers bewust genieten.
Wist u dat u ook uw CO2-voetafdruk kunt verkleinen door uw koffiekeuze? Bereken hoeveel CO2 uitstoot u kunt besparen via onderstaande button.
Van bes tot boon
Een goede kop koffie wordt met respect en liefde gemaakt. Dat begint al bij de bron, tijdens het proces van bes tot boon. Door hier veel aandacht aan te besteden, wordt de basis voor topkwaliteit gelegd. Alle koffie van Peeze doorloopt dit proces in de volgende 8 stappen:

De plantages
De kwaliteit van koffie wordt al in een vroeg stadium bepaald, onder andere door de oorsprong van de bonen. Wij halen onze koffie voornamelijk uit Zuid-Amerika, Midden-Amerika, Oost-Afrika en Indonesië, bij koffieplantages die hoog in de bergen liggen. De koffiestruiken die daar groeien, leveren Arabica-bonen, die over het algemeen van een betere kwaliteit zijn dan Robusta-bonen. Omdat wij de lat extra hoog leggen, komen onze koffiebonen met name van struiken die op 1.500 tot 1.800 meter groeien. Deze leveren de allerbeste kwaliteit.
Stap 1 – Handmatig plukken
Vanwege de grote hoogte kunnen er geen machines bij de struiken komen. Daarom worden de bessen met de hand geplukt. Voor Peeze-koffie worden alleen bessen gebruikt die volledig rijp en mooi rood van kleur zijn. Deze zorgen namelijk voor de beste kwaliteit.
Stap 2 – Pulpen
Er zijn twee methodes voor de verwerking van de bessen: de natte en de droge methode. Voor onze koffie wordt de natte methode gebruikt: pulpen. Daarbij persen machines de koffiebonen uit de koffiebes. In elke bes zitten twee koffieboontjes, die worden omhuld door een hoornschil (pergamino).
Stap 3 – Fermenteren
De gepulpte koffiebonen worden in grote waterbakken gestort om daar te fermenteren (gisten). Tijdens het gistproces zorgen natuurlijke enzymen ervoor dat het laatste restje vruchtvlees van de hoornschil wordt verwijderd. Tijdens dit proces ontwikkelen de koffiebonen hun aroma’s. Erg belangrijk dat dit zorgvuldige gebeurt dus!
Stap 4 – Wassen
Na het fermentatieproces worden de koffiebonen nog eens goed gewassen.
Stap 5 – Drogen
De gewassen koffiebonen worden vervolgens gedroogd op betonnen vloeren of droogtafels. Het is hierbij belangrijk dat de bonen regelmatig worden gekeerd, zodat alle bonen gelijkmatig drogen en rotting wordt tegengegaan.
Stap 6 – Hoornschil verwijderen
Vlak voor de exportdatum wordt de hoornschil van de koffiebonen verwijderd. Dit gebeurt met behulp van speciale pelmachines.
Stap 7 – Sorteren
De losse koffiebonen worden machinaal of met de hand gesorteerd op grootte en kleur. Slechte koffiebonen worden er op deze manier nauwkeurig uitgefilterd.
Stap 8 – Exporteren
De koffiebonen worden vervolgens in zakken verpakt en klaargezet voor export naar Europa. Maar alléén als ze aan de strenge kwaliteitseisen van Peeze voldoen.
Reageer