Teal Sand

Bijenteelt voor koffieboeren in Peru fase 2

In 2021 zijn we samen met de CEPRO Yanesha koffiecoöperatie in Peru een bijenproject gestart om boeren te helpen aan extra inkomsten en ze minder afhankelijk te maken van enkel de koffieteelt (inkomensdiversificatie). De 1e fase is afgerond, waarbij 20 koffieboeren zijn opgeleid tot imker, een eigen bijenvolk en alle benodigde tools hebben gekregen en de eerste honing is geproduceerd en verkocht. In 2022 schalen we het project op door het aantal bijenkasten uit te breiden en de boeren verder te trainen. In dit blog nemen we je mee in de laatste stand van zaken.

Rik van Paassen
22 juni 2022
Sand Teal Leaf


Meer honingproductie
door extra bijenkasten

Als onderdeel van de tweede fase van het bijenproject krijgen 18 deelnemende boeren een extra bijenkast met een tweede bijenvolk. Hiermee kunnen zij aanzienlijk meer honing produceren en daarmee extra inkomsten genereren.

Door hevige regenval in het gebied is de plaatsing van deze extra bijenkast uitgesteld. De bijenpopulatie is door het koude weer ook nog niet sterk genoeg. Wel worden de kraamkamers regelmatig gecheckt om te kijken hoe de populatie zich ontwikkelt. Naar verwachting worden de extra bijenkasten in juni 2022 geplaatst.

Kennisdeling

In de tussentijd zijn de betrokken boeren getraind op het onderhouden van de bijenkasten en het uitvoeren van controles op de Varroa mijt en mieren. Tijdens een veldbezoek zijn diverse checks uitgevoerd, bij alle kasten Varroa mijt vallen geplaatst en is het onkruid om de bijenkast heen weggehaald. Dit laatste is belangrijk omdat de werkbijen anders niet goed bij de ingang van de kast kunnen komen.

Alle boeren hebben 10kg gestempelde was ontvangen om te plaatsen in de huidige bijenkasten (van fase 1 van het project).

Trainingsmateriaal

Alle opgedane en verzamelde kennis wordt vastgelegd in informatieboekjes. Dit maakt het makkelijker voor de deelnemende boeren om informatie terug te zoeken, maar ook om straks meer boeren op de bijenteelt aan te haken. Hierin staat onder andere beschreven waar op gelet moet worden bij plaatsing van de bijenkasten, hoe deze onderhouden dienen te worden en hoe de honing geoogst moet worden.

Inmiddels is het derde informatieboekje ‘Goed management in perma-agricultuur’ uitgebracht, waarbij specifiek ingegaan wordt op het herkennen en behandelen van plagen en ziektes die het bijenvolk bedreigen.

 

Oogstperiode in oktober / november

De honing wordt in het najaar geoogst, verwerkt en in potten van 500 en 1000ml en lokaal verkocht onder de merknaam Puetsarr, wat in de Yanesha taal ‘zoet’ betekent.

In 2021 is vanuit het project 351 kg honing geproduceerd, goed voor 9.150 Peruaanse Sol extra inkomen voor de boeren. Door uitbreiding van het project wordt dit najaar een oogst van 800kg honing verwacht, waarmee de extra inkomsten op zo’n 25.000 Peruaanse Sol komen. Per deelnemer komt dit neer op 1.389 Peruaanse Sol, wat gelijkstaat aan 85% van het leefbaar loon per maand in de plattelandsgebieden in Peru.

Zodra er nieuwe ontwikkelingen of resultaten zijn, dan delen wij deze uiteraard weer met jullie.

Benieuwd naar de smaak?

De honing kunnen we je helaas niet laten proeven want die wordt in Peru zelf verkocht, maar uiteraard wel de bijzondere koffie die van deze coöperatie vandaan komt! Hét duurzame paradepaardje van ons assortiment en bovendien erg goed van smaak. Op deze pagina lees je meer over deze koffie(keten) en hier bestel je de koffie direct voor thuis.