Teal Sand

Nieuwe wetgeving voor wegwerpbekers

Vanaf juli 2023 mogen koffiebekers voor onderweg (coffee to go) niet meer gratis aangeboden worden. Koffiebekers op kantoor dienen vanaf 2024 afwasbaar te zijn. Deze wetgeving is een nieuwe stap in het tegengaan van plastic zwerfafval.

Veronie Jansen
29 maart 2022

De nieuwe wetgeving

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA, milieu) kondigde deze maatregelen op 29 maart 2022 aan in een brief aan de Tweede Kamer. Ze zijn het vervolg op de SUP-wetgeving die in 2021 al inging. Doel is om het aantal kunststof producten voor eenmalig gebruik in het zwerfafval te verminderen. En daar horen koffiebekers vanwege hun coating ook bij.

De overheid stimuleert om gebruik te maken van herbruikbare koffiebekers in plaats van wegwerpbekers. Hier zijn wij groot voorstander van! Wel heeft dit direct gevolgen voor het gebruik van disposable koffiebekers op kantoor en in de horeca. We nemen je graag mee in de consequenties.

Consumptie onderweg?
Wegwerpbekers mogen niet meer gratis worden verstrekt vanaf juli 2023
Wordt de koffie verstrekt voor consumptie onderweg? Dan moet een herbruikbaar alternatief of ‘Bring Your Own’-optie worden aangeboden.

Wegwerpbekers mogen nog steeds ingezet worden, alleen dient de consument hierbij een opslag te betalen. Vergelijkbaar met de plastic tasjes-regeling bij winkels. De hoogte van de opslag mag je als ondernemer zelf bepalen In praktijk zal dit bedrag tussen €0,10 en €0,25 per consumptie liggen.

Consumptie ter plaatse?
Afwasbare koffiebekers zijn het uitgangspunt vanaf 2024
Wordt de koffie niet meegenomen, maar ter plaatse opgedronken? Denk hierbij aan consumptie binnen het (kantoor)pand of horecapunt. Dan dient deze vanaf 2024 in een afwasbare en herbruikbare beker geserveerd te worden. Inzameling en recycling van papieren koffiebekers wordt hierbij niet meer toegestaan.

Hoe gaat jouw organisatie om met de nieuwe wetgeving?
Hoe richt het Nederlandse bedrijfsleven haar koffievoorziening in met deze nieuwe kaders? We vroegen het 130 ondernemers en de resultaten vind je in onderstaand blog.

Bekijk de resultaten van het bekeronderzoek

Blijf op de hoogte en ontdek de mogelijkheden
De overstap naar herbruikbare koffiebekers heeft nog in sommige gevallen heel wat voeten in de aarde. Onze beslisboom helpt je om het juiste wasproces én de juiste koffiebeker te kiezen.

Herbruikbare koffiebeker beslisboom