Teal Sand

Nieuwe SUP-wetgeving voor koffiebekers

Vanaf 3 juli 2021 is de nieuwe Europese SUP-wetgeving van kracht. Een eerste stap in het terugdringen van Single Use Plastics (SUP). Deze wetgeving heeft gevolgen voor het gebruik van o.a. rietjes, wegwerp servies, roerstaafjes en disposable koffiebekers.

Rik van Paassen
12 maart 2021

Waarom komt er SUP-wetgeving?

De vervuiling van onze zeeĆ«n en oceanen is een enorm probleem. 80% van deze vervuiling bestaat uit plastics. Jaarlijks wordt zoā€™n 12,7 miljoen ton plastic in de oceanen gedumpt [1]. Bij elkaar opgeteld drijven er daardoor 5.000.000.000.000 stuks plastic rond [2]. Met alle gevolgen van dien voor dier, mens en milieu. We juichen het dan ook toe dat dit probleem nu via wetgeving wordt beetgepakt.

Voor de nieuwe wetgeving is gekeken naar de top 10 van meest gevonden plastic items op Europese stranden. Veel van deze items zijn ontwikkeld voor eenmalig gebruik (single use). Om dit tegen te gaan is de SUP-richtlijn opgesteld, een reeks van doelstellingen voor de aankomende 10 jaar. Klik hier voor een overzicht van de 10 meest gevonden voorwerpen op Europese stranden.

Wat betekent het voor de koffievoorziening?

Op de korte termijn heeft deze nieuwe wetgeving een aantal consequenties voor take away koffie. We zetten ze voor je op een rij:

  • Verbod op roerstaafjes Vanaf 3 juli 2021 zijn plastic Ć©n bioplastic (PLA) roerstaafjes verboden. Als alternatief voert Peeze sinds kort bamboe roerstaafjes.
  • Markering op wegwerp bekers Ook papieren koffiebekers bevatten een plastic laagje. Deze zorgt ervoor dat jouw beker niet gaat lekken. Vanaf 3 juli 2021 moet op alle nieuw geproduceerde bekers, een verplichte markering staan. Deze markering heeft als doel dat men de bekers niet meer in de natuur achterlaat. Een goede stap om meer bewustwording te creĆ«ren. Plastic in welke vorm dan ook hoort niet in het milieu.

Maar de Peeze bekers en roerstaafjes waren toch niet van plastic?

Momenteel voeren we bij Peeze 2 soorten disposable koffiebekers: De Peeze Bio beker en de Coffee Talk beker. De Peeze Bio beker is gemaakt van suikerrietvezels (bagasse), een restmateriaal van de suikerproductie. Dat betekent dat er voor onze suikerrietbekers gƩƩn bomen gekapt worden. De 100 procent biologisch afbreekbare coating aan de binnenzijde is gemaakt van PLA. Dit is een bioplastic dat wordt gemaakt uit melkzuur, dat wordt verkregen uit landbouwgewassen zoals suikerriet en mais. De milieuwinst van PLA coating zit hem in het feit dat er geen aardolie aan te pas komt Ʃn het onder de juiste, industriƫle omstandigheden gecomposteerd kan worden. In de natuur worden die omstandigheden niet gehaald, waardoor de beker ook niet vanzelf zal vergaan. Daarom heeft de EU ervoor gekozen om deze biobased plastics onder dezelfde plastic wetgeving te laten vallen. Onderzoek van Ecochain toont aan dat de Peeze bio beker de laagste milieu-impact heeft ten opzichte van andere disposable bekers, beoordeeld vanaf grondstof tot en met verwerking.

Wat zijn de alternatieven?

Alle disposable bekers hebben uiteindelijk een beschermende laag nodig die ervoor zorgt dat jouw beker niet gaat lekken. Zo lang je specifiek voor disposables kiest, ontkom je hier niet aan. Het is dus wel belangrijk dat je de beker bij de juiste afvalstroom weggooit.

Nu zul je wellicht denken: Is een herbruikbare beker niet sowieso veel beter voor het milieu? Een goede vraag die de gemoederen al lange tijd bezig houdt. Het Ć©Ć©n is namelijk niet per definitie beter dan het ander. Het hangt volledig af van jouw situatie. Milieu Centraal heeft hier een mooi artikel over geschreven, met diverse tips om jouw beker-footprint te verkleinen. Zo kun je een disposable beker prima meer dan eens gebruiken en zorgt separate inzameling en verwerking voor de laagste milieu-impact. Ook met onze Peeze Bio bekers bieden wij hier mogelijkheden voor.

Wel zien wij een mooie toekomst weggelegd voor herbruikbare bekers. Zowel in het bedrijfsleven alsook voor consumenten. Vergelijk het met de Bring Your Own-cultuur (BIY) die ontstaan is met plastic tasjes, als je naar de winkel gaat. Hoewel er nog veel ontwikkeling nodig is om dit te bereiken, biedt Peeze nu al een hele tastbare oplossing met de Huskup. Deze bijzondere beker gemaakt van rijstschilletjes en is vrij van melamine. Door deze beker tussendoor met koud water af te spoelen en pas aan het einde van de dag bij de afwas te doen, kun je geheel onbezorgd genieten van jouw kop koffie. Ondertussen houden wij alle nieuwe ontwikkelingen goed in de gaten voor een volgende stap naar een duurzamere (koffie)wereld.

Heb je vragen over de SUP-wetgeving of over duurzame koffiebekers? Neem dan contact op met onze collega Rik van Paassen via r.vpaassen@peeze.nl.
[1] http://science.sciencemag.org
[2] https://www.theguardian.com