Teal Sand

Werknemer straks zelf verantwoordelijk voor afwassen koffiebeker?

Een groot deel van werknemend Nederland is straks zelf verantwoordelijk om zijn of haar koffiekopje op het werk af te wassen. Dat is een van de uitkomsten van het bekeronderzoek dat Peeze heeft laten uitvoeren naar aanleiding van de nieuwe SUP-wetgeving. Benieuwd hoe het Nederlandse bedrijfsleven omgaat met de aangekondigde ban op wegwerp koffiebekers? We zetten de belangrijkste onderzoeksresultaten voor je op een rij.

Rik van Paassen
12 september 2022

De nieuwe SUP-wetgeving
In dit blog van afgelopen voorjaar meldden we al dat de kartonnen wegwerpbekers voor koffie vanaf 2024 verbannen worden uit het kantorenlandschap, als onderdeel van de nieuwe SUP wetgeving. Alleen de zorgsector is uitgesloten. Horeca mag de wegwerpbekers nog gebruiken voor to go / consumptie onderweg. Wel dient de koffiedrinker dan een opslag te betalen voor de beker. Wordt de koffie op locatie opgedronken, zoals op kantoor? Dan wordt een afwasbare beker verplicht.

Een goede stap vanuit duurzaamheid, maar tegelijkertijd een uitdaging voor de (her)inrichting van de koffiecorner op kantoor. Hoe gaat het bedrijfsleven hiermee om? We vroegen het 130 Nederlandse organisaties.

 

De koers naar herbruikbaar is ingezet
De roep om producten en verpakkingen te hergebruiken wordt steeds groter. Zowel om de hoeveelheid afval terug te dringen, alsook de druk op grondstoffen te verminderen. Gelukkig zien we in de resultaten dat een aanzienlijk deel van de bedrijven al inzet op herbruikbaar: Maar liefst 84% geeft aan al herbruikbare bekers, glazen of kopjes te gebruiken, al dan niet in combinatie met wegwerpbekers. 39% van de ondervraagden geeft aan de koffievoorziening nog wel op de nieuwe wetgeving aan te passen. 21% daarentegen was nog niet op de hoogte van de nieuwe wetgeving.

De grootste uitdaging bij de implementatie van herbruikbare koffiebekers ziet men in de gedragsverandering van medewerkers. Kort daarna volgt de facilitaire inrichting van het wasproces. Het aanschaffen van herbruikbare bekers of kopjes is namelijk eenvoudig, maar wie wordt verantwoordelijk voor het wassen van deze bekers? 46% van de respondenten geeft aan dat haar medewerkers de vaatwasser op kantoor dienen te gebruiken. 23% laat haar medewerkers zelf de bekers wassen bij de kraan of thuis in de vaatwasser. Slechts 11,5% van de ondervraagden ontzorgt haar medewerkers door mensen/uren beschikbaar te stellen om de afwas te verzorgen.

Over de hele linie zien we een 4-tal oplossingsrichtingen voor het wasproces:

  1. Afwas bij de kraan of thuis: Medewerkers zijn zelf volledig verantwoordelijk voor reiniging van zijn of haar koffiebeker, waarbij de beker ook in het woon-werkverkeer ingezet kan worden.
  2. Decentrale afwas: Medewerkers zijn zelf verantwoordelijk voor gebruik van de vaatwasser op kantoor.
  3. Centrale afwas: Koffiebekers worden ingezameld en op een centraal punt in het pand afgewassen.
  4. Externe afwas: Koffiebekers worden ingezameld en door derden extern afgewassen.

Inzameling en recycling voldoet niet meer
Ten tijden van het uitzetten van het onderzoek leek inzameling en recycling van kartonnen koffiebekers op kantoor nog een optie. Inmiddels is duidelijk dat deze escape niet voor koffiebekers geldt omdat ze niet hoogwaardig gerecycled kunnen worden. Kantoren zijn daarmee verplicht om herbruikbare koffiebekers te gebruiken voor consumptie op locatie. Enige uitzondering is de zorgsector, die is vrijgesteld van deze nieuwe wetgeving.

Lees meer over de formele wetgeving via deze staatscourant.

Peeze breidt haar assortiment herbruikbare oplossingen flink uit
Naast 3 servieslijnen biedt Peeze sinds kort ook porseleinen mokjes en diverse afwasbare bekers aan, geschikt voor elke situatie. Benieuwd welke oplossing het beste bij jouw organisatie past? Laat je gegevens achter en wij adviseren je graag!

Advies of meer informatie?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.