De SUP-wetgeving in het kort

Per dag gooien we in Nederland 19 miljoen wegwerpbekers en -bakjes weg na eenmalig gebruik. Hoog tijd om hier verandering in te brengen. De nieuwe SUP-wetgeving heeft als doel om de milieu-impact van deze wegwerpplastics (Single Use Plastics) te verminderen. Om dit te realiseren is een pakket van maatregelen opgesteld, toegespitst op o.a. ballonnen, maaltijdverpakkingen, rietjes en koffiebekers.

De nieuwe regels zijn onder te verdelen in 3 fases;

  • Januari 2023: Verplichte SUP-opslag
    Vanaf 2023 dienen importeurs en merkeigenaren voor diverse single use producten en verpakkingen een SUP-opslag af te dragen. Deze kosten zullen transparant worden doorbelast. Lees meer
  • Juli 2023: Verbod op gratis bekers bij consumptie onderweg
    Bij consumptie onderweg (coffee to go) mogen bekers en kunststof melkcups niet meer gratis verstrekt worden. Lees meer
  • Januari 2024: Verbod op wegwerpbekers bij consumptie op locatie
    Bij consumptie ter plaatse zijn wegwerpbekers en kunststof melkcups verboden. Herbruikbare bekers worden hierbij de norm. Dit beleid zal echter nog niet gehandhaafd worden.

Op het laatste punt gaan we op deze pagina verder in.

Consumptie op locatie
De definitie

Voordat we de regels voor ‘Consumptie op locatie’ bespreken is het belangrijk om de definitie uit te leggen. Er is sprake van consumptie op locatie als eten of drinken wordt uitgegeven om binnen de grenzen van het complex te consumeren. Denk hierbij aan koffie op kantoren, dierentuinen, sportverenigingen, etc. Wordt de koffie buiten de grenzen van het complex gedronken, zoals bij coffee to go in de binnenstad? Dan spreekt de wet van consumptie onderweg.

Consumptie op locatie
De regels

Vanaf januari 2024 geldt een verbod op het gebruik wegwerp koffiebekers en kunststof melkcups* als ter plaatse geconsumeerd wordt. Echter heeft de overheid besloten deze regels nog niet te handhaven tot het nieuwe kabinet een definitief besluit heeft genomen omtrent dit beleid. Dit betekent dat de keuze voor het gebruik van papieren of herbruikbare koffiebekers bij de ondernemer zelf ligt. In het kader van duurzaamheid, adviseren wij nog altijd voor een afvalvrije oplossing waarbij herbruikbare koffiebekers de norm is.

Kijk voor meer informatie op www.minderwegwerpplastic.nl.
*Gesloten afdelingen van zorginstellingen en gesloten inrichtingen zijn uitgezonderd van deze wetgeving.

Beslisboom
herbruikbare koffiebekers
op locatie

De overstap naar een herbruikbare koffiebeker heeft heel wat voeten in de aarde. Want, hoe en waar ga je de bekers wassen? En welke beker past daar dan het beste bij? In samenwerking met de Plastic Soup Surfer hebben we een beslisboom ontwikkeld, die jou helpt de juiste keuzes te maken.

Beslisboom herbruikbare koffiebekers

Teal White White Leaf

Collectie
Herbruikbare koffiebekers

Peeze biedt een ruime keuze aan herbruikbare koffiebekers en mokken. We zetten de meest gekozen varianten voor je op een rij.

Peeze koffiebeker PP

Deze afwasbare koffiebekers zijn licht van gewicht, zeer efficiënt stapelbaar en relatief voordelig in aanschaf. Geschikt voor zowel koffie als thee.

 

Lees meer

Peeze koffiebeker Biobased

Oersterke herbruikbare koffiebekers vrij van aardolie, melamine en bamboe. Duurzaam, zeer efficiënt stapelbaar en geschikt voor zowel koffie als thee.

 

Lees meer

Peeze koffiemok

De porseleinen mok heeft zijn strepen allang verdiend: Hij zorgt voor het beste drinkgevoel en houdt jouw koffie bovendien goed op temperatuur! Geschikt voor zowel koffie als thee.

 

Lees meer

Peeze Huskup

Deze duurzame koffiebeker is gemaakt van rijstschilletjes (een natuurlijk restproduct). Met deksel zeer geschikt voor woon-werkverkeer en zonder deksel goed stapelbaar. Geschikt voor zowel koffie als thee.

 

Lees meer

Meer informatie of advies op maat?

De SUP-wetgeving heeft een flinke impact dus we kunnen ons voorstellen dat je heel wat vragen hebt. Graag helpen wij jou daarbij.

Zijn er zaken nog niet helemaal duidelijk rondom de wetgeving of wil je graag advies op maat? Neem contact met ons op en wij helpen je op weg!

Neem contact op

Sand Teal Leaf
Koffie zetten met een ETNA koffiemachine