De SUP-wetgeving in het kort

Per dag gooien we in Nederland 19 miljoen wegwerpbekers en -bakjes weg na eenmalig gebruik. Hoog tijd om hier verandering in te brengen. De nieuwe SUP-wetgeving heeft als doel om de milieu-impact van deze wegwerpplastics (Single Use Plastics) te verminderen. Om dit te realiseren is een pakket van maatregelen opgesteld, toegespitst op o.a. ballonnen, maaltijdverpakkingen, rietjes en koffiebekers.

De nieuwe regels zijn onder te verdelen in 3 fases;

  • Januari 2023: Verplichte SUP-opslag
    Vanaf 2023 dienen importeurs en merkeigenaren voor diverse single use producten en verpakkingen een SUP-opslag af te dragen. Deze kosten zullen transparant worden doorbelast. Lees meer
  • Juli 2023: Verbod op gratis bekers bij consumptie onderweg
    Bij consumptie onderweg (coffee to go) mogen bekers en kunststof melkcups niet meer gratis verstrekt worden.
  • Januari 2024: Verbod op wegwerpbekers bij consumptie op locatie
    Bij consumptie ter plaatse zijn wegwerpbekers en kunststof melkcups verboden. Herbruikbare bekers worden hierbij de norm. Dit beleid zal echter nog niet gehandhaafd worden. Lees meer

Op het tweede punt gaan we op deze pagina verder in.

Sand Teal Leaf

Consumptie onderweg
De definitie

Voordat we de regels voor ‘Consumptie onderweg’ bespreken is het belangrijk om de definitie uit te leggen. Er is sprake van consumptie onderweg als eten of drinken wordt uitgegeven om buiten de grenzen van het complex te consumeren. Denk hierbij aan coffee to go in de binnenstad. Wordt de koffie binnen de grenzen van het complex gedronken, zoals bij een sportvereniging, dierentuin of kantoorpand, dan spreekt de wet van consumptie op locatie.

Consumptie onderweg
De regels

Vanaf juli gelden voor (koffie)consumptie onderweg de volgende regels;

  1. Wegwerpbekers en kunststof melkcups niet meer gratis
    Koffiebekers en kunststof melkcups mogen vanaf juli niet meer gratis verstrekt worden voor consumptie onderweg. Men moet hier een meerprijs voor gaan betalen, bovenop de prijs van het eten of drinken. Deze opslag dient ook apart op de bon vermeld te staan. De hoogte mag je als ondernemer zelf bepalen. De overheid adviseert ā‚¬0,25 voor een koffiebeker en ā‚¬0,05 voor een melkcup. Het bedrag wat in rekening is gebracht hoeft niet te worden afgedragen.
  2. Verplicht herbruikbaar alternatief
    Als alternatief dien je als ondernemer ook een herbruikbaar alternatief aan te bieden. Dit kan v.w.b. de koffiebeker op 2 manieren:

    1. De inzet van herbruikbare bekers of bakjes die men weer terug kan brengen.
    2. De mogelijkheid voor Bring Your Own, waarbij men zijn of haar eigen beker meebrengt.

Kijk voor meer informatie op www.minderwegwerpplastic.nl.

Sand Teal Leaf

Communicatie
naar de consument

Je wilt jouw gasten natuurlijk tijdig en goed informeren over de veranderingen die vanaf 1 juli gelden. De overheid is een campagne gestart om de nieuwe regels breed onder de aandacht te brengen. En als onderdeel daarvan hebben ze een beeld ontworpen die je kunt laten drukken voor in jouw zaak.

Download voor drukwerk Ā Download voor digitaal gebruik

Huskup
Het herbruikbare alternatief voor de wegwerpbeker

Ontdek de Peeze Huskup, een duurzame koffiebeker voor veelvuldig gebruik! Duurzaam geproduceerd, melamine-vrij en afsluitbaar voor onderweg of in je tas.

De Huskup beker is gemaakt van rice husk, oftewel rijstschilletjes. De buitenste schil van de rijstkorrel om precies te zijn. Een natuurlijk en robuust materiaal dat als restproduct vrijkomt bij de productie van rijst. Dit wordt gebonden met een natuurlijk zetmeel en vormt zo de Huskup! Voor deze beker worden dus geen bomen gekapt en hij is vrij van plastic en giftige stoffen. Ze kunnen zowel in de vaatwasser als de magnetron. Behandel ze goed en ze gaan jaren mee. Met de Huskup bespaar jij zoā€™n 1000 disposable bekers per jaar!

Bestel voor thuis Ā Bestel zakelijk