Teal Sand

Wat is de beste plantaardige melk voor cappuccino?

Na een aantal jaren van forse groei is het gebruik van plantaardige zuivel in de koffiesector niet meer weg te denken. Zowel in de horeca als op kantoor maakt men gebruik van plantaardige melk. We krijgen dan ook steeds vaker de vraag welke plantaardige melk het beste tot zijn recht komt uit een koffiemachine op kantoor. Wij namen de proef op de som en zijn uitgebreid gaan testen. De varianten waarmee je de beste cappuccino’s maakt in combinatie met een volautomaat zetten we hieronder voor je op een rij.

Veronie Jansen
19 oktober 2023
Sand Teal Leaf
Plantaardige melktest met havermelk, sojamelk, amandelmelk en erwtenmelk

13 varianten
onder de loep

Onderzoek onder onze zakelijke klanten laat ons zien dat maar liefst 70% van de ondernemers al gebruikmaakt van plantaardige melk. Hierbij is havermelk met afstand de favoriet en zijn Oatly en Alpro de twee meest gebruikte merken.

Voor onze test hebben we een selectie gemaakt van zowel veelgebruikte als opkomende plantaardige merken en varianten. In totaal hebben we 13 verschillende varianten getest. Om een goed advies te kunnen geven voor het gebruik van plantbased milk voor de kantorenmarkt, hebben we de test uitgevoerd op een volautomatische koffiemachine. Met het kwaliteitsteam hebben we haver-, soja-, erwten- en amandelmelk getest van de merken Friesland Campina, Zuivelrijck, Alpro, Oatly, Rude Health, Friendly Viking’s, Vly, Wunda, Sproud en DRYK. We hebben de diverse varianten en merken met elkaar vergeleken op basis van de smaak, visuele aantrekkelijkheid en schuimbaarheid. In een volgend blog gaan we verder in op aspecten als gezondheid en duurzaamheid bij de keuze voor plantaardige melk.

Wat is de beste havermelk voor cappuccino?

Op dit moment is havermelk het meest populaire alternatief voor koemelk. En dit zie je terug in het uitgebreide aanbod. We hebben 7 verschillende merken met elkaar vergeleken en op het oog zagen alle cappuccino’s er goed uit. De havermelk schuimt over het algemeen prima op in een volautomatische machine, resulterend in een mooie microfoam. Vooral de havermelk van Zuivelrijck en Friesche Vlag sprongen eruit. Ook wat betreft de dikte van het schuim zijn we verrast.

Uiteindelijk is de smaak en de wijze waarop het melkschuim combineert met de koffie essentieel. Hierbij zoeken we naar een romige en volle smaak met een mooie balans tussen de koffie* en de haver, waarbij de haver niet te overheersend is. De resultaten vanuit onze test staan hiernaast afgebeeld.

*Voor deze test hebben we Bean Impact – intense roast gebruikt.

Resultaat plantaardige melktest havermelk

De top 3 havermelk varainten die perfect zijn voor een koffiemachine op kantoor

De beste havermelk
voor cappuccino

De Friesche Vlag Barista Haver kwam als beste uit de test. Deze havermelk is romig, heeft het beste schuim uit een volautomatische koffiemachine en is in combinatie met onze koffie perfect in balans. Met een gemiddeld rapportcijfer van een 8,5 was het unaniem onze favoriet. Verrassende nieuwkomer was het Deense merk Dryk die een goede tweede plek bemachtigt. Op de derde plaats eindigt Oatly, het meest gebruikte merk havermelk onder onze zakelijke klanten.

  1. Friesche Vlag barista haver
  2. DRYK oat barista
  3. Oatly haver barista

Wil jij havermelk gebruiken in een volautomatische koffiemachine? Zorg er dan voor dat je de havermelk goed schud voor gebruik. Als de havermelk te lang staat, ontstaat er een scheiding tussen het (haver)residu en het vocht. We hebben dit zelf ook getest en hieruit bleek dat Oatly hier erg gevoelig voor is. Mocht je Oatly willen gebruiken, dan raden we aan om ook tussendoor de melk te schudden. Of zorg ervoor dat er voldoende omloopsnelheid voor haver cappuccino’s is, zodat de havermelk niet te lang stil staat.

Welke plantaardige melk lijkt het meeste op koemelk?

Naast havermelk hebben we diverse soja-, amandel- en erwtenmelk varianten met elkaar vergeleken. Havermelk heeft een uitgesproken en zoetige smaak die sterk afwijkt van de smaak van traditionele koemelk. Zoek je een variant die de smaak van koemelk benadert, dan zijn er meerdere mogelijkheden. We hebben hierbij de merken Rude Health, Alpro, Sproud en Vly onderzocht.

Wat ons gelijk opviel was de schuimbaarheid van beide sojamelk varianten. Een mooi dik en romig schuim. Ook visueel scoren de soja varianten goed, evenals de erwtenmelk. De amandelmelk was daarentegen een tegenvaller. Met een uitgesproken smaak en aanzienlijk minder romig schuim valt deze voor ons af als vervanger voor koemelk. Welke variant wel de winnaar is…

Resultaat plantaardige melktest sojamelk, amandelmelk en erwtenmelk

Het beste alternatief
voor koemelk

De Alpro Soja kwam het beste uit de test. Het schuim is mooi gelijk verdeeld en de smaak van Alpro Soja is het beste te vergelijken met koemelk. Neutraal van smaak waardoor de espresso in de cappuccino goed tot zijn recht komt. Met een glanzende schuimlaag zorgt dit voor een mooie plantaardige cappuccino.

Kies jij ook voor plantaardige melk?

Wil je aan de slag met plantaardige melk op kantoor of in de horeca? We denken graag met je mee! Proef met ons de favorieten uit deze test en geniet binnenkort al van een heerlijke plantaardige cappuccino bij jou op het werk.

Neem vrijblijvend contact met ons op