Het is tijd voor economische verandering. Er zijn genoeg waarschuwingssignalen: grondstoffen raken op en het klimaat verandert. Veel van de dagelijkse verpakkingen in onze maatschappij zijn gemaakt van fossiele grondstoffen en komen terecht bij het restafval en worden vervolgens verbrand. Niet bepaald milieuvriendelijk en al helemaal niet circulair. Daarom onderzoekt Peeze al sinds 2008 de mogelijkheden voor het verduurzamen van haar verpakkingen.
Een visie op hernieuwbaar en composteerbaar
In 2008 startte Peeze met een innovatief onderzoek: Is het mogelijk om koffieverpakkingen te maken van hernieuwbaar materiaal? Natuurlijk materiaal dat oneindig beschikbaar is en aan het einde van zijn levensduur kan worden teruggegeven aan de natuur als compost?
In 2015 vertaalde deze visie zich naar de Peeze koffiecups. Uitsluitend gemaakt van biobased materialen waaronder suikerbiet en industrieel composteerbaar volgens de Europese EN-13432 norm. Dit wil zeggen dat de cups binnen 12 weken tot deeltjes van minder dan 2 mm moeten afbreken in een industrieel composteringsproces. Deze termijn komt overeen met de tijd die bananen- en sinaasappelschillen nodig hebben om te composteren. Door te voldoen aan deze norm mochten de cups bij het groenafval. Een baanbrekende innovatie waardoor een duurzame tegenhanger voor de aluminium en kunststof koffiecups ontstond.
Na 10 jaar van onderzoek en innovatie volgde in 2018 ’s werelds eerste composteerbare koffieverpakking. Een folie die voor 60% gemaakt is van hernieuwbare materialen waaronder suikerbiet en cellulose en opnieuw gecertificeerd industrieel composteerbaar.
Nieuwe regelgeving gooit roet in het eten
Met bovenstaande introductie lag Peeze op koers naar het einddoel: 100% composteerbare verpakkingen gemaakt van 100% hernieuwbaar materiaal. Alleen gooide het jaar 2019 roet in het eten.. Hoewel de industrieel composteerbare verpakkingen volgens de Europese norm bij het groenafval mogen, adviseert de Nederlandse overheid sinds kort om de materialen bij het restafval te gooien.
Een van de argumenten hiervoor is de verwerkingstijd. Waar de EN-13432 norm rekening houdt met een verwerkingsproces van 12 weken, hanteren Nederlandse afvalverwerkers een tijdspad van 5 a 6 weken. Simpelweg omdat het proces anders te duur wordt. Materialen die niet binnen deze termijn composteren worden vooraf verwijderd. Denk hierbij aan boomstronken, bananenschillen, sinaasappelschillen, maar dus ook allerlei industrieel composteerbare verpakkingen.
Daarnaast zorgen de materialen voor verwarring bij consumenten over waar ze het afval moeten weggooien:
- Het lijkt op plastic, maar zorgt voor vervuiling als het tussen het plasticafval belandt
- Het is industrieel composteerbaar, maar zorgt voor zwerfafval als het op straat of in de tuin belandt
Aanpassen en doorontwikkelen voor laagste milieu-impact
Het interessante aan verduurzamingsprojecten is dat ze om aanpassingsvermogen en creativiteit vragen. Met de aangepaste regelgeving en de kaders van de verwerkingsbranche in het achterhoofd onderzoekt Peeze inmiddels diverse sporen voor verdere verduurzaming van haar verpakkingen. Alles met als doel om de milieu-impact te minimaliseren en (rest)afval te voorkomen. Tot die tijd vertelt onderstaande tabel in welke afvalbak de verpakkingen thuishoren.
Overzicht van Peeze verpakkingen en bijbehorende afvalstroom
*PLA (Poly Lactic Acid) is een composteerbaar materiaal gemaakt uit melkzuur, dat wordt verkregen uit landbouwgewassen zoals maïs en suikerriet. Hiermee is het materiaal 100% hernieuwbaar (biobased) en laat het geen microplastics achter in jouw koffie of thee zoals met kunststof het geval kan zijn.
**Hoewel deze verpakkingen gecertificeerd industrieel composteerbaar zijn, heeft de Nederlandse overheid in 2019 haar beleid aangepast en gesteld dat Nederlandse afvalverwerkers nog niet in staat zijn om deze materialen op een goede manier te verwerken. Tot nadere orde moeten deze verpakkingen daarom bij het restafval worden weggegooid.
UPDATE feb-2020:
Uit recent onderzoek van Wageningen University is gebleken dat onze koffiecups in een industrieel proces in ca. 4 weken composteren. Hiermee past het product goed binnen het Nederlandse proces en kan het toch op een juiste manier via het GFT verwerkt worden. Let op, de cups zijn niet geschikt om via een eigen composthoop in de tuin te verwerken.
Wat jammer dat het nu niet meer bij het groenafval mag. Maar daar heb ik wel wat op gevonden. Ik ga een compostkuil / composthoop maken aan het einde van mijn tuin. Dan mag het er een jaar over doen.;)
Beste Tine,
Leuk dat je zo enthousiast bent, maar we willen je toch afraden om de verpakkingen in de composthoop te verwerken. Deze biedt niet de condities die nodig zijn om de verpakking goed af te breken. De kans is dan ook groot dat de folie er zelfs na een jaar nog steeds ligt. De materialen zijn afbreekbaar, maar enkel onder de juiste omstandigheden. We willen dan ook voorkomen dat de verpakkingen in de natuur terecht komen.
Jammer, dat was wel 1 van de redenen dat ik net begonnen was met jullie cups! Echt sneu dat jullie pionierswerk op deze manier letterlijk de vuilnisbelt op wordt gestuurd, terwijl het juist zo’n goed initiatief was.
De koffie smaakt trouwens uitstekend, minstens net zo goed als de Nespresso’s!
Een paar vragen:
1. Wat zijn dan die omstandigheden waaronder ze wel verteren?
2. Als je zelf composteert, na hoeveel tijd is het dan verdwenen?
3. Wordt het (uiteindelijk) echt vereerd of enkel in stukjes opgedeeld?
4. Is het niet zo dat desondanks dat het nu bij het restafval moet deze biobased verpakking toch nog altijd veel beter is dan plastic?
Beste Antoine,
Bedankt voor je reactie. Hierbij het antwoord op jouw vragen:
1. Afvalverwerkers maken gebruik van professionele compostinstallaties, waarbij ze de omstandigheden van verwerking volledig kunnen controleren. Denk hierbij aan temperatuur, vochtigheid, beluchting en aanwezigheid van micro-organismen.
2. Het materiaal waaruit de capsule is opgebouwd (PLA) breekt goed af bij een temperatuur van 62 graden of meer. De kern van een eigen composthoop haalt gemiddeld maar zo’n 42 graden. Daarnaast spelen er factoren mee zoals zon/schaduw, inhoud van de composthoop, het regelmatig keren etc. Het afbraakproces via een composthoop zal hierdoor enkele jaren in beslag nemen.
3. De capsules vallen volledig uiteen in natuurlijke elementen die ook van nature in de bodem voorkomen. Er blijven dus geen ‘restjes’ achter.
4. We hebben er (nog) geen Life Cycle Analysis op losgelaten, dus we kunnen het niet met cijfers onderbouwen. Maar feit is dat we het gebruik van fossiele grondstoffen natuurlijk fors willen en moeten terugdringen. Deze capsules gemaakt van hernieuwbare grondstoffen vormen een goede stap in deze transitie.
Er is overigens wel een mooie, nieuwe ontwikkeling: Wageningen University & Research heeft onderzoek gedaan naar de verwerking van biologisch afbreekbare verpakkingen in de huidige verwerkingsprocessen. Daaruit blijkt dat onze capsules volledig composteren binnen de termijn van 5 a 6 weken die Nederlandse afvalverwerkers hanteren voor compost. Hiermee is dus bewezen dat de capsules wel degelijk goed verwerkt worden als deze via het GFT worden weggegooid. Hierover binnenkort meer.
Beste Rik,
Dit laatste bericht van je doet hoopvol stemmen, wel vreemd dat WUR een andere mening heeft dan de afvalverwerkers (theorie vs praktijk?) Kun je me mailen als er de doorbraak is, of zal ik van tijd tot tijd op jullie site blijven kijken?
Groeten,
Jeroen Kruft
Amigos International (o.a. actief met bio-afbreekbare wikkels voor onze chocoladerepen)