Witte thee
Witte thee wordt gemaakt van de jonge knopjes van de theeplant. Vervolgens worden deze vermengd met de jongste blaadjes. Dit zorgt ervoor dat witte thee zacht en verfijnd van smaak is. De beste zettemperatuur voor witte thee is tussen 80Ā° en 85Ā° graden. Wanneer je kokend water over witte of groene thee schenkt kan deze verbranden en wordt het bitter. Het beste kun je het gekookte water enkele minuten laten afkoelen. Voeg de thee toe en laat deze vervolgens ongeveer 3 tot 5 minuten rustig trekken voor het beste resultaat.
Groene thee
Groene thee wordt gemaakt van theeblaadjes die in stukjes worden gesneden. Hierbij mag de thee niet te fijn gesneden zijn, aangezien dit voor een bittere smaak zorgt. Groene thee kun je het beste drie tot vier minuten laten trekken in een temperatuur van maximaal 85Ā° graden.
Zwarte thee
Zwarte thee wordt gekneusd en vervolgens door water en zuurstof zwart gekleurd. Dit wordt ook wel geoxideerde thee genoemd. Door de oxidatie komen andere smaken naar boven dan bij groene en witte thee. De mate van oxidatie bepaalt de uiteindelijke smaakontwikkeling. Zwarte thee is vaak krachtiger van smaak dan groene en witte thee. De beste bereiding is om de thee twee tot drie minuten te laten trekken in 95Ā° tot 100Ā° graden.
Oolong thee
Oolong thee is ook geoxideerde thee maar dan wat lichter dan zwarte thee, namelijk 10 tot 80% geoxideerd. Het verschilt van zwarte thee door zijn rokerige smaak. Dit is een vrij uitgesproken smaak: you hate it or love it! Je kunt oolong thee het beste drie minuten laten trekken in water van maximaal 90Ā° graden.
Kruidenthee
Tot slot is er nog kruidenthee, ook wel infusion genoemd. Dit mag eigenlijk geen thee genoemd worden, want het bevat geen theeblaadjes. De bereidingswijze is vrijwel hetzelfde als die van thee. Denk bij infusion aan bijvoorbeeld rooibos, kamille of verse munt thee. Deze kruiden kun je het beste drie minuten laten trekken in maximaal 90 graden.
Invloed op de smaak
Naast de verschillende bereidingswijzen per theesoort, zijn er ook nog andere aspecten die invloed hebben op de smaak van de thee. Door de eeuwen heen zijn er verschillende technieken toegepast die weer andere smaken opleveren.
Vermengd met fruit
Thee wordt vaak vermengd met fruitsmaken zoals citroen of sinaasappel. Deze theesoorten zijn heerlijk fris en daardoor ook ideaal om een ijsthee mee te maken. Denk hierbij aan witte thee met gember of groene thee met cranberry.
Temperatuur en tijd
We bespraken het hierboven ook al even: de temperatuur en bereidingstijd van de thee heeft veel invloed op de smaak. Wanneer het water te heet is, verbrandt de thee en wordt de smaak bitter. Dit gebeurt ook wanneer je de thee te lang laat trekken. Dompel je het theezakje altijd in het water? Niet doen! Hiermee komen de aromaās niet goed tot hun recht. Ze krijgen dan niet voldoende tijd om hun smaak af te geven.
Grofheid
Hoe groffer de thee gesneden is, hoe langer de thee nodig heeft om zijn smaak af te geven. Vaak staat op de verpakking aangegeven welke trektijd het beste past bij de thee die je kiest. Daarnaast kun je natuurlijk zelf bepalen met welke trektijd je de thee het lekkerste vindt.
Dosering
Tot slot heeft ook de dosering van de thee invloed op de smaak. Een hogere dosering zorgt voor een intensere smaak. Doe echter niet teveel thee in een kopje. Dit kan de smaak weer bitter maken. De perfecte dosering voor een kopje van 220ml is 2 gram thee.
Benieuwd naar onze thee?
Dan is een thee proefpakket misschien wel iets voor jou! Bijvoorbeeld ons thee proefpakket met 3 losse theesmaken. De Moroccan Mint thee is een mooie melange van Egyptische munt, kruiden en specerijen. Daarnaast zit er een mooie krachtige Earl Grey thee in met de frisse geur en smaak van citroen en lavendel. En als laatste de Rooibos Citrus thee. Hier is voor de hoogste kwaliteit naaldjes van de Rooibos struik gekozen gecombineerd met citroengras en citroenschil.
Bekijk het product
Ā