Teal Sand

Peeze geeft opgevangen regenwater terug aan de bodem

Peeze neemt nieuwe stap in klimaatadaptatie en geeft opgevangen regenwater bij de branderij terug aan de bodem tijdens droge periodes.

Dave Cloosterman
08 juni 2021

Ons klimaat verandert. Of we het nu willen of niet, we moeten ons hierop aanpassen. Klimaatadaptatie noemen we dat. En ook op bedrijventerreinen zoals dat van Koffiebranderij Peeze is dit ontzettend belangrijk. Hierbij speelt vergroening een essentiƫle rol. Om de hitte en regenval goed te kunnen weerstaan, alsook om de biodiversiteit te vergroten.

Groenvoorziening bij de branderij op de schop

Daarom hebben we in samenwerking met landschapsarchitect Nico Wissing afgelopen jaar onze groenvoorziening vergroot en aangepast aan de richtlijnen van NLGreenlabel. Naast een brede range van droogteresistente wilde bloemen, plant- en boomsoorten, zijn een aantal slimme materialen gebruikt die bijdragen aan klimaatadaptatie.

Betere vochthuishouding en CO2 opname

Zo zijn we gaan werken met lavagranulaat tussen de beplanting. Dit materiaal heeft een waterbergend vermogen van 30% waardoor de tuin goed bestand is tegen extreme hoosbuien en overvloedig water. In droge periodes geeft de lava het water af en voorkomt het uitdroging van de grond en planten. Daarnaast is GreenSand olivijn toegepast met als eigenschap dat het CO2 bindt en daarmee klimaatverandering helpt tegengaan. Tot slot is het voorterrein licht glooiend aangelegd met een verlaging waar (overvloedig) regenwater heen vloeit en kan infiltreren in de bodem.

Opgevangen regenwater terug naar de bodem

Aankomende weken zetten we een nieuwe stap richting een klimaatadaptief terrein. Zo wordt een installatie in gebruik genomen waarbij het regenwater op het 1.500m2 dak van de branderij wordt opgevangen. Dit water wordt opgeslagen in 3 grote tanks onder het parkeerterrein. Hiervandaan wordt het water via slimme pompen weer geĆÆnfiltreerd in de tuin. Zo vangen we regenwater op in de natte periodes en injecteren we het in de bodem gedurende de droge periodes. Dit voorkomt enerzijds lozing van het regenwater op het riool Ć©n anderzijds gebruiken we hiermee geen onnodig drinkwater om de tuin te sproeien. De volgende stap? Het spoelen van de toiletten met regenwater.