Oorsprong

Deze koffie is verbouwd door Gino Sadler Marin Ciriaco. De plantage van Gino heet Osopen wat vertaald kan worden als ‘hill of clouds’. De plantage ligt namelijk op 1600-1750 meter hoogte en heeft een heel specifiek microklimaat: ’s Nachts en in de ochtend is het koud met veel bewolking. Gedurende de dag is het zonnig en warm. De plantage van Gino is 13 hectare groot, waarvan hij 3 hectare gebruikt om de bijzondere Geisha variëteit te verbouwen.

Een uitdagende variëteit

“Ik ben begonnen met het verbouwen van Geisha omdat het een uitdagende variëteit is met veel verschillende en hele bijzondere smaaktonen. Geisha verbouwen is veel arbeidsintensiever en nauwkeuriger. Bovendien is de oogst veel kleiner in vergelijking met andere variëteiten, maar alles wordt gecompenseerd door het unieke smaakprofiel van deze koffie. Daarnaast is de geur van de bloesem anders, de smaak van de koffiebes (vol zoet) en heeft de groene boon een fruitige geur.” – Gino Sadler Marin Ciriaco

Teal White White Leaf

Een bijzonder kopje koffie

Branding

Branding

Voor het branden van deze koffie maken wij gebruik van de Probatone 12, een luchtgekoelde 10kg specialty-brander van Duitse makelij die geroemd wordt om zijn consistentie. De koffie heeft een unieke brandcurve die nauwkeurig wordt gevolgd en op kleurcode wordt gecheckt. Door de koffie wekelijks te branden kunnen we optimale versheid garanderen.

Type branding: filter

Smaakprofiel

Smaakprofiel

Het is een spannende, licht aromatische koffie met veel verschillende smaaktonen. De koffie is zacht, bijna zoals thee maar toch ook sprankelend. Je proeft florale tonen en de zoetheid van rietsuiker.

Receptuur:
1 op 15
Dosering koffie: 16 gram
Dosering water: 250 gram

Doorlooptijd:
1:45 – 2:00 minuten

Temperatuur:
92-94°C

Bijzonder

Bijzonder

De Geisha koffie van Gino is één van de 30 beste koffiesoorten die door de Cup of Excellence Global Coffee Centers boven een cuppingscore van 87 scoorden. Lees in ons blog meer over wat specialty coffee zo speciaal maakt.

Cuppingscore

Het zijn bijzondere koffiebonen omdat deze variëteit voor koffieboeren niet zo makkelijk te verbouwen is. De koffieplant groeit op grote hoogte en moet daardoor met de hand geplukt worden. Ook is de plant erg gevoelig en vraagt om veel aandacht en ruimte. De oogst per hectare is laag en dat zorgt voor een flinke verhoging in de prijs. Voor een kopje Geisha koffie in New York betaal je zo’n 18 dollar. De cuppingscore van Geisha ligt op specialty niveau. En soms ligt de cuppingscore zelfs zo hoog dat de koffie van ‘excellente’ of ‘uitzonderlijke’ kwaliteit is. De Geisha koffie van Gino is één van de 30 beste koffiesoorten die door de Cup of Excellence Global Coffee Centers boven een cuppingscore van 87 scoorden. We zijn dan ook trots dat we deze prachtige koffiebonen in het assortiment hebben gehad!