Teal Sand

Mogen jouw theezakjes straks eindelijk bij het GFT?

Onlangs heeft Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven een Green Deal ondertekend waarmee composteerbare theezakjes en koffiepads straks bij het groenafval mogen. De koffie- en theesector moet wel eerst bewijzen dat zij minimaal 75% van haar theezakjes en koffiepads weet te verpakken in composteerbare materialen. Peeze is er alvast klaar voor.

Rik van Paassen
29 juni 2021
Theedoosjes uit Sri Lanka

Tot op heden is er veel onduidelijkheid over de afvalstroom waar theezakjes bij horen. Theezakjes gemaakt van natuurlijk materiaal en vrij van lijm of nietjes, zijn in principe geschikt om te verwerken via het gft. Echter zijn er ook nog veel theezakjes in omloop die kunststof, lijm of nietjes bevatten. Om verwarring te voorkomen is de richtlijn tot nu toe dat theezakjes (en ook koffiepads) bij het restafval horen. Daar komt dit jaar verandering in.

De sector moet zich eerst bewijzen

Onderdeel van de nieuwe Green Deal is dat 75% van het volume theezakjes en koffiepads composteerbaar moet zijn. Dit wordt in opdracht van Rijkswaterstaat door een onafhankelijke instelling met een steekproef getoetst. Staan de seinen op groen? Dan wordt de wel/nietā€“lijst voor gft-afval aangepast en mogen koffiepads en theezakjes vanaf dat moment officieel in de gft-bak. Dit is naar verwachting in de loop van 2022.

Peeze is er klaar voor

Het reduceren van (rest)afval is voor Peeze een belangrijk thema. Wij hebben daarom enkele jaren geleden al gekozen voor de overstap naar composteerbare theezakjes. Dit geldt voor zowel de theezakjes van de Communitea Kandy als Colombo lijn. Deze zijn gemaakt van respectievelijk Compofilt en PLA. Ook de touwtjes en de tag zijn composteerbaar. Hiermee voldoen onze theezakjes aan de gestelde eisen en kunnen ze al via groenafval verwerkt worden. Nu is het wachten op de rest van de branche voor formeel groen licht.

Wil je jouw thee-afval nog verder terugdringen? Kies dan voor losse thee in een herbruikbaar zeefje.

88 miljoen kg extra groenafval

Het uiteindelijke doel is om alle theezakjes 100% composteer te krijgen. Hiermee verschuiven we in potentie ieder jaar 88 miljoen kg afval van de verbrandingsoven naar de composteringsinstallatie. Een belangrijke stap om ons gezamenlijke volume restafval terug te dringen en vooruit te kijken naar een afvalvrije wereld.

“In Nederland produceren we jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon. Bijna 60 procent daarvan leveren we gescheiden in. Papier en glas staan aan kop: daarvan brengen we zoā€™n 75 procent naar de papierbak of glasbak. Van het gft wordt ruim 60 procent gescheiden, plastic verpakkingen en drinkpakken zijn in opmars. In potentie kunnen we 80% van ons afval scheiden. Dit is bijna 25% meer dan we tot nu toe doen.”

Bron: Milieu Centraal