Teal Sand

Volautomaten en melkpoeders, hoe zit dit nou?

Wanneer je een volautomaat wilt aanschaffen dan kom je al gauw voor de keuze te staan of je gebruik wilt gaan maken van verse melk of kiest voor een “melkpoeder”. Indien je de keuze maakt voor een melkpoeder dan ben je er nog niet. Er zitten namelijk veel verschillen in de diverse soorten melkpoeders.

Dave Cloosterman
30 maart 2021
Koffiecorner met Animo koffiemachine

Productontwikkelaar bij Peeze, Freddie Alves, licht graag toe welke drie soorten melkpoeders we onderscheiden, zodat je een goede keuze kunt maken bij het aanschaffen van een melkpoederproduct voor in je volautomaat.

De drie verschillende melkpoeder producten:

1. Creamer

Creamer wordt in de volksmond ook wel ‘melkpoeder’ genoemd, echter bevat deze variant geen grammetje echte melk. Wel is er melkeiwit aan toegevoegd, een bestandsdeel uit melk. Let op: niet geschikt dus voor mensen met koemelkallergie of lactose intolerantie.

Het melkeiwit zorgt ervoor dat het kokosvet in de creamer goed mengt met de koffie en dat het product herkenbaar wit is. Kokosvet zorgt ook voor een romige smaak. In creamer zit veel glucose en/of fructose-siroop, beter bekend als suiker.

Creamer is dus geen melkpoeder en geen zuivelproduct, echter kan het wel sporen bevatten van melkstoffen. Het wordt zowel in poedervorm als in staafjes op de markt aangeboden. Dit product smaakt heel zoet. Meestal heb je geen geweldige melkschuim waardoor de cappuccino al gauw verandert in een koffie verkeerd.

2. Melkpoeder

Melkpoeder wordt in bijna alle gevallen gemaakt van 100% magere melk. Het is een melkproduct waaraan water is onttrokken, waardoor er een droge stof overblijft. Magere melkpoeder is niet zoet en bevat weinig vet. Dit wordt vaak als gezonder gezien, maar ook lever je in op smaak, met name het mondgevoel. Melkpoeder is een product met een hoger eiwitpercentage waardoor het product opschuimt doordat de eiwitten onder temperatuur zullen gaan stollen.

3. Topping

Een topping product is een melkproduct dat bestaat uit een deel (magere)melk en een deel uit toevoegingen zoals lactose. De lactose maakt de topping zoet van smaak. Je ziet toppingen in verschillende verhoudingen op de markt verschijnen. Soms met heel veel lactose, waardoor het in principe eerder een creamer is dan een topping. In april dit jaar introduceren wij onze Le Royal Topping. Een klein deel van deze topping bestaat uit lactose om zoetheid te geven aan de melkkoffie.

Bestandsdelen van bovenstaande ‘melkpoeder’ producten:

Creamer
Glucosestroop, melksuiker, magere melkpoeder, volledig gehard kokosvet, melkeiwit, stabilisatoren, antiklontermiddel, emulgator en kleurstof.
Topping
Magere melkpoeder, melksuiker en antiklontermiddel
Melkpoeder
100% magere melkpoeder

Maar dan maken we toch melkpoeder met 100% volle of halfvolle melk?

Je zou zeggen dat dit een nog veel beter alternatief zou zijn wanneer het gaat om smaak. Echter gedragen volle en halfvolle melkpoeders zich anders in de volautomatische machines. Het hogere vetgehalte zorgt vaak voor complicaties in de machine, zoals bijvoorbeeld “baardvorming”. Bij baardvorming blijft het product ‘hangen’ in de uitloop van het melkproduct van de machine. Dit zorgt voor plak in de machine maar ook zal de uitloop binnenin de machine op een gegeven moment vastlopen. Ook een verhouding tussen magere (of halfvolle) en volle melk levert na verloop van tijd dezelfde complicaties op. Daarom wordt er gekozen voor 100% magere melkpoeder.

De temperatuur van het water

Melkdranken uit volautomaten worden bereid door middel van heet water te mengen met een ‘melkpoeder’. Wat je vaak ziet bij volautomaten is dat een melkproduct wordt bereid met te heet water. Water uit de boiler van een volautomaat wordt al gauw 90 graden Celsius of hoger. Melkeiwitten kunnen echter slecht tegen hitte en verbranden rond 72 graden Celsius. Hierdoor verliest het melkproduct haar smaak en zakt de melk in (denaturatie). ‘Ideaal zou zijn als het mogelijk wordt om deze watertemperatuur te kunnen reguleren voor het maken van melkkoffies. Deze functie ben ik in volautomaten echter nog niet tegengekomen’, aldus Freddie.