Waarom
bijenteelt?

De koffieplantages liggen in een door Unesco erkend natuurreservaat op de rand van het Amazoneregenwoud. De boeren in dit gebied maken deel uit van de inheemse Yanesha indianengemeenschap en verbouwen al generaties lang koffie. Doordat zij traditiegetrouw volledig in harmonie met de natuur leven, is biologische landbouw vanzelfsprekend. Het houden van bijen en het produceren van honing past goed bij hun levenswijze en biedt een aantal interessante voordelen:

  • Extra inkomsten door productie en verkoop van honing
  • Minder afhankelijk van enkel koffie (inkomensdiversificatie)
  • Actieve(re) bestuiving van de koffiebloemen en andere flora
  • Stimulans voor de biodiversiteit
  • Gezondere zoetstof in het dieet van de boerengezinnen
Imkers in Peru geven uitleg over bijen

Fase 1

In de eerste fase van het project (2021) zijn 20 koffieboeren van de CEPRO Yanesha koffiecoöperatie opgeleid tot imker. Zij zijn hierbij uitgebreid getraind en hebben een eigen bijenkast, bijvolk en alle benodigde tools gekregen om zelf bijen te kunnen houden.

Lees meer over fase 1 van het project

Fase 2

De tweede fase van het project (2022) richt zich op uitbreiding en verdere professionalisering van de honingproductie. Zo worden de betrokken boeren verder getraind, ontvangen zij een tweede bijenkast met bijenvolk en wordt de lokale verwerking en verkoop van de honing verder ontwikkeld.

Lees meer over fase 2 van het project

 

Teal White White Leaf

Foto’s uit Peru

Bouw van de bijenkasten

Plaatsing van de eerste bijenkasten

Uitdelen van de bijenvolken