Jij blij,
boer blij
en bij blij

Vanuit Peeze ondersteunen we al langere tijd maatschappelijke projecten in oorsprongslanden. Projecten waar jij met elke kop koffie direct aan bijdraagt. Met de lancering van Bean Impact begin 2021 is daar een mooi project bijgekomen. Een project dat is aangedragen door de Peruaanse koffieboeren van CEPRO Yanesha en direct bijdraagt aan het verduurzamen van deze koffieketen: Bijenteelt.

 

Extra inkomstenbron voor koffieboeren

CEPRO Yanesha is een ambitieuze koffiecoöperatie in Peru waar we inmiddels sinds 2016 mee samenwerken. Het was ook deze coöperatie waar we in 2020 gestart zijn met een True Price onderzoek, waarbij we onderzoeken welke verborgen milieu-impact de koffieproductie in deze keten kent. Afgelopen jaar zijn we met de coöperatie in gesprek gegaan over een project, met als centraal vraagstuk: Hoe kan een boer voor een goed en gediversifieerd inkomen zorgen, zonder aanslag te plegen op zijn/haar natuurlijke omgeving? Het bijenproject werd hierbij unaniem door hen aangedragen.

 

Waarom
bijenteelt?

De koffieplantages liggen in een door Unesco erkend natuurreservaat op de rand van het Amazoneregenwoud. De boeren in dit gebied maken deel uit van de inheemse Yanesha indianengemeenschap en verbouwen al generaties lang koffie. Doordat zij traditiegetrouw volledig in harmonie met de natuur leven, is biologische landbouw vanzelfsprekend. Het houden van bijen en het produceren van honing past goed bij hun levenswijze en biedt een aantal interessante voordelen:

  • Extra inkomsten door productie en verkoop van honing
  • Minder afhankelijk van enkel koffie (inkomensdiversificatie)
  • Actieve(re) bestuiving van de koffiebloemen en andere flora
  • Stimulans voor de biodiversiteit
  • Gezondere zoetstof in het dieet van de boerengezinnen

 

Teal White White Leaf

Foto’s uit Peru

Bouw van de bijenkasten

Plaatsing van de eerste bijenkasten

Uitdelen van de bijenvolken

Wat is
de impact?

Dankzij de support van Peeze, Stichting Progreso en MVO Nederland is CEPRO Yanesha in staat gesteld om met een eerste groep boeren een lokale productieketen van honing op te zetten. Hierbij zijn 20 boeren opgeleid tot imker en voorzien van een bijenkast, een bijenvolk en alle materialen die nodig zijn om bijen te houden. Daarnaast is de coöperatie getraind in het daadwerkelijk produceren van honing en vermarkten ervan.

Oogst van
de honing

Eind september was het zover, bij de eerste boeren werd de ruwe honing geoogst. Inmiddels is bij alle boeren de honing geoogst en verwerkt tot 351kg honing, wat een additioneel inkomen heeft opgeleverd van 9.150 Peruaanse Sol. De honing is lokaal verwerkt, verpakt en verkocht. Nu zul je denken, waarom haalt Peeze de honing niet naar Nederland voor de verkoop? Het antwoord is simpel: Omdat de lokale markt veel interessanter is dan de Nederlandse markt. Zo wordt honing in de regio als superfood gezien.

Het streefgewicht van 20kg honing per boer is niet gehaald. Dit heeft mede te maken met sterke regenval, tegenvallende bloesem en overlast van de Varroa mijt. Toch heeft fase 1 van het project laten zien dat het project erg goed landt bij de boeren en zeker de potentie heeft om structureel bij te dragen aan een beter en divers inkomen, zonder het milieu te schaden.

 

Impact uitgezet naar de Sustainable Development Goals

De Sustainble Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties (VN) zijn 17 doelen om van de wereld een betere plek te maken. Ze vormen een kompas voor uitdagingen zoals armoede, biodiversiteit en klimaat. Het bijenproject heeft een positieve impact op een aantal specifieke indicatoren van onderstaande SDG’s.

Goal 1: End poverty in all its forms everywhere
1:
Extra bron van inkomsten draagt bij aan een leefbaar inkomen voor de boeren

Goal 2: End hunger, achieve food security and improved nutrition and promote sustainable agriculture
2: 20 boeren hebben een toegenomen productiviteit en inkomen
2: Betere bestuiving van koffiebloesem en andere gewassen op 40 hectare
2: Gezondere zoetstof in het dieet van de boerengezinnen

Goal 5: Achieve gender equality and empower all women and girls
5: 8 van de 20 getrainde boeren zijn vrouw

Goal 8: Promote sustained, inclusive and sustainable economic growth, full and productive employment and decent work for all
8: 20 boeren of partners van boeren hebben nu een parttime baan
8: CEPRO Yanesha heeft een afzetkanaal voor de geproduceerde honing

 

Sand Teal Leaf

Bijenproject fase 2

Om het bijenproject voor zowel de boeren als de coöperatie rendabel te krijgen, is verdere opschaling en professionalisering nodig. We hebben daarom besloten om het project in 2022 op te schalen. Deze tweede fase bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Plaatsing van een extra bijenkast bij de deelnemende boeren
  • Meer aanplant van drachtplanten
  • Training op preventie van ziektes en plagen
  • Aanschaf van materialen om de honing zelf te kunnen verwerken

Deze stappen zorgen ervoor dat de boeren meer honing kunnen produceren en onderaan de streep meer aan de verkoop van honing overhouden. Belangrijke stappen op weg naar een leefbaar inkomen voor elke koffieboer.

Benieuwd naar
de smaak?

De honing kunnen we je helaas niet laten proeven, maar uiteraard wel de bijzondere koffie die van de CEPRO Yanesha koffiecoöperatie vandaan komt! Hét duurzame paradepaardje van ons assortiment en bovendien erg goed van smaak. Op deze pagina lees je meer over deze koffie(keten) en hier bestel je de koffie direct voor thuis.