Een
herbruikbaar
koffieconcept

Jaarlijks drinken we met elkaar ruim 700.000.000.000 kopjes koffie en dat zorgt voor heel veel verpakkingsafval. Dat moet anders en daarom introduceren wij Geen Verpakking© voor de zakelijke markt.

Geen Verpakking© is niet zomaar een emmer, maar een verpakkingsvrij bezorgsysteem. Zodra hij leeg is, krijg jij een volle; de lege nemen we in, maken we goed schoon, vullen ‘m en leveren we af bij de volgende Peeze klant. Zo werken we samen aan een toekomstbestendige koffieketen en zorgen ​we voor stukken minder geëmmer met verpakkingen.

Contact opnemen

Herbruikbare koffieverpakking Peeze

Geen concessies
op kwaliteit

Met de herbruikbare verpakking doen we geen concessies op kwaliteit. De houdbaarheid én de smaak van de koffie is precies zoals je die van Peeze gewend bent. En via een professioneel wasproces borgen we alles rondom reiniging, hygiëne en voedselveiligheid. Zo kan je zorgeloos genieten van de vertrouwde smaak van Peeze, maar dan zonder verpakkingsafval.

Teal White White Leaf

3 redenen om voor herbruikbaar te kiezen

Elke keer dat we bij je langskomen met verse bonen, scheelt dit per emmer 5 slecht recyclebare zakken die jij niet gebruikt. Kies je voor Geen Verpakking ©, dan draagt dit bij aan:

Minder afval

Minder afval

Bij een jaarlijks volume van 1.000 kg koffie, bespaar je 185 m2 plastic folie en 94m2 karton.

Minder CO2 uitstoot

Minder CO2 uitstoot

De herbruikbare verpakking zorgt omgerekend voor 43% minder CO2 aan verpakkingsmateriaal dan folieverpakkingen.

Duurzame koffievoorziening

Duurzame koffievoorziening

De herbruikbare verpakking draagt direct bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van jouw bedrijf.

Overhandiging van de eerste herbruikbare verpakking van Peeze aan Alex van Hooff, directeur bij Burgers' Zoo door burgemeester Ahmed Marcouch

Burgers’ Zoo start met herbruikbare verpakking

“Per jaar besparen we nu zo’n 650m2 slecht recyclebare plastic folie en ruim 320 m2 karton “ Alex van Hooff

Na een succesvolle praktijktest in samenwerking met Koninklijke Burgers’ Zoo, start het bedrijf op met het verpakkingsvrije bezorgsysteem. Dinsdag 19 maart kreeg Alex van Hooff, directeur van Burgers’ Zoo, de eerste herbruikbare verpakking overhandigd door Ahmed Marcouch, Burgemeester van Arnhem.

Lees meer

Sand Teal Leaf
Koffie zonder verpakkingafval

Klaar om deze duurzame stap te maken?

Wil je meer informatie over de herbruikbare verpakking en hoe we samen kunnen toewerken naar een afvalvrije koffievoorziening? Neem contact met ons op en wij helpen je graag!

Contact opnemen

Veelgestelde vragen

Een hele terechte vraag. Hergebruik klinkt duurzaam, maar is niet altijd automatisch de duurzaamste oplossing. Daarom hebben we de milieu-impact van herbruikbare verpakkingen ten opzichte van folieverpakkingen laten doorrekenen. Dit onderzoek liet zien dat met de juiste materiaalkeuzes en een professioneel wasproces, we wel degelijk flink milieuvoordeel kunnen behalen. Omgerekend stoot onze herbruikbare verpakking zo’n 43% minder CO2 per kilogram koffie uit dan een eenmalige folieverpakking.

In theorie wel, maar in praktijk gebeurt dit helaas (nog) niet. Een folieverpakking oogt als een eenvoudige kunststof zak, maar bestaat in werkelijkheid uit meerdere laagjes en materialen. Zo bevat de verpakking o.a. een barrière die nodig is om de koffie vers te houden, een seallaag om de zak goed dicht te krijgen en inkten om de verpakking van een opdruk te kunnen voorzien. Al deze eigenschappen maken dat folieverpakkingen relatief complex en daarmee lastig te recyclen zijn.

Daar komt bij dat het op dit moment helemaal niet rendabel is voor recyclingbedrijven om deze folieverpakkingen te recyclen. Het levert simpelweg geen waardevolle grondstof op. Dus ja, folieverpakkingen zijn in theorie recyclebaar en mogen bij het plastic afval worden weggegooid, maar daadwerkelijke recycling is in de praktijk nog ver te zoeken.

Kunststof, het klinkt wellicht niet duurzaam maar in dit geval is het een hele bewuste keuze. We hebben een uitgebreide grondstoffenanalyse en LCA-onderzoek door een extern bureau laten uitvoeren. Op basis van deze data is de totale milieu-impact en het break even point per materiaalsoort gecalculeerd. Hierbij kwam de gekozen kunststof als beste uit de bus. Glas, RVS en aluminium vielen af vanwege de hoge initiële footprint en zouden daarmee pas na 7 tot zelfs 22 jaar duurzaamheidsvoordeel opleveren.

Tijdens het onderzoek naar een goede herbruikbare verpakking was de kwaliteit ook een belangrijk meetpunt. Bij Peeze doen wij geen concessies op kwaliteit en smaak. Onze herbruikbare verpakking houdt de koffie dan ook net zo goed vers als de traditionele folieverpakkingen.

Herbruikbare voedselverpakkingen voor de zakelijke markt zijn nog niet zo gebruikelijk. Ons zeer ervaren kwaliteitsafdeling heeft het gehele proces tot in de puntjes geborgd. Van een professionele reiniging tot aan diverse swaptests en inspecties. Alles om jou zorgeloos en afvalvrij te laten genieten van koffie.