Teal Sand

Hoe moet je koffie proeven?

De smaak van koffie bevat verschillende aspecten die je kunt waarnemen met je zintuigen. Na het lezen van dit blog kan jij starten met het vergelijken van verschillende koffiesoorten. Maak kennis met het smaakwiel en handige handvaten en vind jouw favoriete koffiesmaak!

Veronie Jansen
26 juni 2023
Koffie cuppen

Ontdek de kunst van het koffieproeven!

In de koffiewereld gebruiken we het woord “cuppen” voor het proeven van de koffie. Het cuppen van koffie vereist oefening en het ontwikkelen van een gevoeligheid voor smaken en aroma’s. Het helpt koffieprofessionals bij het evalueren van koffie, het ontdekken van nieuwe smaken en het waarborgen van consistentie in de kwaliteit van de koffie. Ook thuis kun je aan de slag met het proeven van verschillende koffies. Om je te helpen, hebben we zes essentiële aspecten op een rij gezet.

  1. Geur
    De eerste stap bij het proeven van koffie is de geur. Deze aroma’s kun je het beste identificeren bij het malen van de koffie. Om de kwaliteit van het proeven te waarborgen, adviseren wij je gebruik te maken van koffiebonen die je voor het zetten van een kopje koffie pas maalt. Al enkele minuten nadat bonen worden gemalen, verliezen ze namelijk het grootste gedeelte van hun aroma’s.
  2. Zetmethode
    Het proeven van koffie begint met de juiste zetmethode. Er zijn verschillende manieren om koffie te zetten, zoals espresso, filterkoffie, French press, enzovoort. Elk van deze methoden kan de smaak en textuur van de koffie beïnvloeden. Voor een goede test zet je alle koffies met dezelfde zetmethode of je kiest één soort koffie en test de verschillende zetmethodes. Bekijk hier de 5 populairste zetmethoden.
  3.  Smaak
    Om de smaak van koffie goed te kunnen proeven neem je een slokje van de koffie en laat je het rondgaan in je mond. Let op de verschillende smaakprofielen, zoals bitterheid, zuurgraad, zoetheid en eventuele andere smaken die je kunt waarnemen. Denk aan smaken als chocolade, noten, fruit of kruiden. Om de verschillende smaakprofielen en aroma’s van koffie te categoriseren en te beschrijven kun je het Coffee Taster’s Flavor Wheel gebruiken. Het smaakwiel helpt mensen om specifieker en consistenter te zijn in hun beschrijvingen van koffiesmaken. Het Coffee Taster’s Flavor Wheel bestaat uit 3 lagen:
    – Binnenste laag: Deze laag geeft de hoofdcategorieën weer, zoals spices (kruidig), fruity (fruitig) en nutty, cacao (notig en chocolade).
    – Middenlaag: In deze laag worden de hoofdcategorieën onderverdeeld in gedetailleerde smaakprofielen. Bij fruity (fruitig) wordt de categorie onderverdeeld in “berry” (bessen), “dried fruit” (gedroogd fruit), “citrus fruit” (citrusvruchten) en “other fruit” (overige fruitsoorten).
    – Buitenste laag: Dit is de meest gedetailleerde laag van het wiel en omvat specifieke smaaknotities zoals “almond” (amandel), “jasmine” (jasmijn), “cherry” (kers), “smokey” (rokerig), “cinnamon” (kaneel), en nog veel meer.
  4. Textuur
    De textuur “body” van de koffie heeft ook een grote invloed op de smaak. Is het dun en waterig, of heeft het een vollere, romige textuur? Dit heeft te maken met de concentratie van opgeloste stoffen in de koffie en kan invloed hebben op de algehele beleving van de smaak. Een goed voorbeeld is het verschil tussen espresso en filter koffie. Espresso is een geconcentreerde koffie gezet onder hoge druk. Deze geconcentreerde koffie heeft een stroperigere textuur dan filter koffie. Ook heeft een espresso een dikke en stevige cremalaag. Qua textuur zul je in vergelijking tot een espresso een kop filter koffie altijd wat wateriger vinden.
  5. Afdronk
    Probeer te achterhalen hoe lang de smaak aanhoudt nadat je de koffie hebt doorgeslikt. Een goede koffie kan een aangename nasmaak hebben die blijft hangen.
  6. Vergelijken
    Om de verschillen binnen alle koffiesoorten te begrijpen, is het handig om ze met elkaar te vergelijken. Proef verschillende koffiesoorten naast elkaar en let op de verschillen in smaak, aroma, textuur en afdronk. Om de vergelijkingen goed in beeld te krijgen kun je gebruik maken van dit koffiesmaak vergelijkingsformulier. Hier kun je alle aspecten op noteren en met elkaar vergelijken.

Wil je thuis aan de slag met het proeven van verschillende koffiesoorten. Met proefpakketten kan je heel eenvoudig een proefsessie opzetten. Neem een kijkje bij het aanbod koffieproefpakketten en daag je smaakpapillen uit. Bekijk hier onze proefpakketten.