Waarom
in Ethiopië?

Ethiopië is het oorsprongsland van koffie, daar is het volgens de verhalen lang geleden begonnen. Dankzij de jarenlange ervaring van dit land met koffie is de kwaliteit erg hoog en Peeze haalt ook een deel van haar bonen hiervandaan. Door de unieke smaak en geur is koffie uit Ethiopië namelijk niet te evenaren. Aan de andere kant loopt de economische ontwikkeling in het land sterk achter. De koffieboeren hebben vaak zelf niet de middelen om de productie op peil te houden en de kwaliteit van de koffie te verbeteren. Daarom heeft de Peeze Foundation destijds gekozen om hier een meerjarig project te starten. Het project in Ethiopië vindt plaats in het bekende koffiegebied Sidamo bij de Fero coöperatie. Dit ligt dichtbij de plaats Yirga Alem. Het project bereikt direct en indirect 20.000 mensen.

 

Koffieboeren in Ethiopië

Verschillende
Deelprojecten

De Peeze Foundation heeft afgelopen jaren geïnvesteerd in verschillende deelprojecten op de Fero coöperatie;

  1. Nieuwe droogbedden op een kleine washingstation
  2. Een nieuwe generator op het belangrijkste washingstation
  3. 3-jarig scholenproject voor meerdere scholen: 2015-2018
  4. Een 5 – jarig scholenproject met als onderdeel een Coffee Garden.

Dit laatste project is in afrondende fase.

Droogbedden 2.0

We hebben oude droogbedden vervangen voor een meer duurzame variant: de 2.0. Deze zijn gedeeltelijk van ijzer en staan op poten van beton. Dat betekent dat de fundering niet meer kan rotten, wat de oude wel steeds deden. Het houten deel kan worden opgetild en droog worden opgeslagen. Zo hoeft er dus niet meer elk seizoen hout gekapt te worden om nieuwe bedden te maken! Ook de andere coöperaties nemen dit idee over, waardoor er minder ontbossing plaatsvindt.

Nieuwe generator

Een grote investering is gedaan in een nieuwe generator. De voornaamste reden hiervoor was om de vorig jaar aangeschafte ontpulpingsmachine constant te kunnen laten draaien. Aangezien de stroom met enige regelmaat uitvalt in de Sidama regio, was een dergelijke investering een absolute noodzaak. De nieuwe generator is inmiddels geïnstalleerd en bij Fero zijn ze reuze blij met de bijdrage van de Peeze Foundation die 2/3 van de investering voor haar rekening heeft genomen.

Sand Teal Leaf
Koffieboeren in Ethiopië
Partijen project Ethiopië schudden de hand

3-jarig scholenproject

Naast onze ondersteuning van de coöperatie hebben we ook € 6000.- gereserveerd voor ons schoolproject. Met de directeur van één van de scholen hebben we een afstemming gehad over de behoeftes die de mensen op onderwijsgebied hadden. Zo hebben we 1100 boeken, 150 stoelen en verschillende tafels en kasten kunnen aanschaffen. Hiermee hebben we  niet één, maar drie scholen geholpen aan onderwijsmateriaal. De materialen hebben we lokaal gekocht.

5-jarig scholenproject

Na een gezamenlijke sessie met de leden van de Fero coöperatie werd een structurele verbetering van het basisonderwijs op de 4 verschillende scholen als belangrijkste aangeduid. Het hoofddoel is: zorgen dat de uitval van kinderen die onderwijs volgen zo beperkt mogelijk blijft. Hierbij is het belangrijk dat:
– Alle kinderen van de koffieplantage toegang hebben tot onderwijs
– Het niveau van het gegeven onderwijs wordt verbeterd
– Ook andere vormen van inkomen voor de scholen worden gegenereerd

Voor het Coffee Garden project is er een echte koffietuin aangelegd vlakbij de school. De jonge koffieplanten zijn inmiddels gepoot en ondanks de geringe neerslag afgelopen periode heeft toch 97% van de planten het gered. Deze Garden dient er voor te zorgen dat de school een lange termijn en duurzame manier van inkomsten kan hebben om zo te investeren in de kwaliteit van onderwijs. Anderzijds wil men de kinderen van de school opleiden in manieren hoe koffie op een kwalitatieve en duurzame manier geteeld kan worden.

Sand

De impact

85%
Minder waterverbruik
4.800
Aangesloten koffieboeren
1.600
Schoolboeken
150
Stoelen

 

Kinderen in Ethiopië
Kinderen in Ethiopië