Wij willen
goede koffie
herdefiniëren

Wij geloven dat je alleen écht goede koffie kan maken als het hele proces van koffie maken goed is. Als je goed bent voor zowel de boeren als onze planeet. Als je door de hele keten duurzaam en eerlijk produceert, met veel aandacht en liefde. Daar smaakt de koffie uiteindelijk ook veel beter van.

Ontdek ons doel

Eerlijke
koffie
als norm

Ons doel is om van eerlijke koffie de norm te maken door het voortouw te nemen. Door met veel respect voor de boeren, de natuur en het product koffie te maken zonder onze planeet te belasten. Door nauw samen te werken en persoonlijk betrokken te zijn in het hele koffieproces.

Wij hopen zo de koffiesector een betere plek te maken. Koffie kan eerlijker. Moet eerlijker. En daar zijn we bij Peeze dagelijks mee bezig.Wat is
er aan
de hand?

Ons dagelijkse kopje koffie. Het lijkt zo vertrouwd en onschuldig, maar er is veel mis in de koffieketen.

koffieboeren in armoede

Door een scheve machtsverhouding in de keten krijgen miljoenen koffieboeren onder kostprijs betaald. 60% van wereldproductie komt van van kleinschalige koffieboeren en 44% daarvan leeft onder de armoedegrens.

Veranderend klimaat

De toekomst van koffie staat op het spel. Het klimaat wordt steeds onvoorspelbaarder. Dit zorgt voor tegenvallende oogsten en teruglopende groeigebieden. Als we zo doorgaan zullen in 2050 de groeigebieden voor koffie zijn gehalveerd.

Groei in restafval

De 700 miljard koppen koffie die we jaarlijks drinken, brengen een enorme hoeveelheid (rest)afval met zich mee. Koffieverpakkingen, bekers, koffiedrab…


Zo maken
wij koffie
anders

Koffie anders maken. Dat is wat we doen bij Peeze. We doen alles net even anders dan je misschien gewend bent. Met zo’n 60 gepassioneerde collega’s zijn we klein genoeg om flexibel te zijn en groot genoeg om impact te maken. En doordat we onafhankelijk zijn, varen we onze eigen koers en hebben we grote ideeën. Over hoe we de koffiesector eerlijker kunnen maken. En daarin nemen we graag het voortouw.

Eerlijk

Eerlijke koffie is een breed begrip. Daarom leggen wij graag uit wat wij hieronder verstaan en hoe wij dit toepassen.

  • We werken met vaste coöperaties en plantages,
  • Werken gemiddeld al 7 jaar met hen samen,
  • Betalen hen gemiddeld 79% meer dan de reguliere wereldmarkt,
  • Betalen hen gegarandeerd binnen 48u na verscheping,
  • En doen onderzoek naar de échte prijs van koffie, een leefbaar inkomen voor de boeren en de verborgen impact voor het milieu.

 

Wij kiezen voor lange termijn samenwerking met de coöperaties en plantages die onze koffie verbouwen. Hierbij ligt de focus op een premium kwaliteit koffie die op een zo duurzaam mogelijke wijze wordt verbouwd. En dat verdient een eerlijke prijs. Daarom betalen wij de boeren gemiddeld 79% meer dan de reguliere wereldmarktprijs.

Ons streven? Een koffiesector waarbij alle ketenschakels gelijkwaardig samenwerken en de koffieboeren een leefbaar inkomen hebben.

Lees verder

Klimaatpositief

Niet alleen heeft het veranderende klimaat een grote impact op de koffiesector, ook de koffiesector zelf zorgt voor veel CO2-uitstoot. Daarom ondernemen wij diverse stappen als het aankomt op klimaat.

  • We branden alle koffie CO2-neutraal sinds 2015,
  • Besparen met slimme technieken veel CO2-uitstoot,
  • Compenseren onze CO2-uitstoot eerlijk en in de koffieketen,
  • Compenseren bij al onze Fairtrade koffies zelfs de uitstoot vanaf plantage tot en met distributie,
  • En helpen boeren zich aan te passen aan een veranderend klimaat.

 

De CO2-uitstoot die na reductie overblijft, compenseren we niet met een willekeurig project op een willekeurige locatie, maar middels Gold Standard Fairtrade Carbon Credits. Deze worden gecreëerd met een cookstove-project in een van onze koffieketens: Op de koffieplantages in Ethiopië. Dit project creëert niet alleen emissierechten, maar draagt ook bij aan de energietransitie in het land en verbetert de gezondheid en gendergelijkheid van de lokale gemeenschap.

Onze stip aan de horizon? Een klimaatpositieve en toekomstbestendige koffiesector. Die positief bijdraagt aan het klimaat en tegelijkertijd bestand is tegen de klimaatveranderingen die ons nog te wachten staan.

Lees verder

Afvalvrij

Als we het hebben over afval, hebben we het eigenlijk over grondstoffen. Waardevolle materialen die we veelvuldig moeten hergebruiken om verspilling en milieudruk tegen te gaan. Kortom, dan hebben we het over de circulaire economie. Door continue innovatie maken wij onze producten en bedrijfsvoering gereed voor deze nieuwe economie. Hieronder een greep van de circulaire mogelijkheden die wij bieden:

  • Biobased en (industrieel) composteerbare koffiecups,
  • Aluminiumvrije en (industrieel) composteerbare koffiezakken,
  • Circulair retourconcept voor koffiebekers gemaakt van suikerrietafval,
  • Herbruikbare koffiebekers gemaakt van rijstschilletjes,
  • Refurbishing van Dalla Corte espressomachines aan het einde van hun levensduur,
  • Betaling met circulair geld mogelijk (United Economy),
  • En wij adviseren je graag over de mogelijkheden van een circulaire koffievoorziening.

 

Een wereld zonder (rest)afval. We zijn er nog lang niet, maar we zijn op weg. Op weg naar verandering. Stap voor stap. En daar dragen wij met jouw dagelijkse kopje koffie graag aan bij.

Lees verder


Kies ook
jij voor
andere
koffie?

Verras jezelf, je collega’s of je gasten met de beste koffie en maak ondertussen hét verschil in de koffiesector. Goed doen was nog nooit zo lekker!

Naast koffie vind je bij Peeze ook een uitgebreide collectie koffiemachines, eerlijke thee en andere producten om jouw koffie- en theemoment volledig in te richten.


Voor thuis

 • Horecakwaliteit koffie
 • Bonen, gemalen koffie en koffiecups
 • Vanaf €35 gratis bezorging
Bestel direct


Op het werk

 • Persoonlijk advies over apparatuur
 • Eigen online bestelportaal
 • Horecakwaliteit koffie
Lees verder


In de horeca

 • Levering door gecertificeerde barista’s
 • Koffietrainingen op maat
 • Uitgebreid totaalconcept
Lees verder

Projecten
met een
verhaal

Naast onze overkoepelende activiteiten ondersteunen we diverse andere mooie projecten. We lichten er een paar voor je uit.

Peeze foundation

Elke kop Peeze koffie en thee draagt bij aan de projecten van de Peeze Foundation. Via meerjarige projecten delen we welvaart en kennis met de lokale gemeenschappen in de landen van oorsprong.

Lees verder

Coffee to stay

Coffee to Stay is geproduceerd door boeren die meedoen met de Climate Academy van Max Havelaar en is 100% fairtrade. De koffieboeren krijgen training en steun zodat zij zich beter kunnen weren tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Lees verder

Werken bij Peeze

Zoek jij een baan bij een betekenisvolle organisatie? En kun jij ons meehelpen om positieve impact te maken en de koffiesector te veranderen? Dan passen wij wellicht bij elkaar!

We hebben momenteel geen vacatures


meteen
van start?

Wil je meteen van start of met ons in gesprek over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.