1. Koffieland nummer  7
Qua koffie is India het op 7 na grootste producerende koffieland ter wereld. Jaarlijkse productie is ca. 5 miljoen zakken van 60 kg waarvan 1 miljoen zakken voor binnenlands gebruik zijn. De koffieproductie vindt voornamelijk plaats in het Zuiden van India (ten zuiden van Bangalore).

2. Verwachte toename van Robusta koffiebonen
Er wordt in India zowel Arabica als Robusta verbouwd. Vanwege de problemen met de zogenaamde ‘borer’, een insect dat zijn eitjes legt in de wortels van de koffiestruik, verwacht men een verdere toename van Robusta en een langzame afname van Arabica. De Robusta plant is namelijk resistent tegen dit insect.

3. Smaakontwikkeling in 6 maanden 
Deze koffie werd vroeger per schip vervoerd naar Europa. Tijdens de 6 maanden durende reis werd de koffie vochtig, verkleurde naar lichtgeel en smaakte anders dan voordat ze het schip ingingen.  Toen het Suezkanaal openging en de zeilschepen plaatsmaakten voor stoomboten werd de reis verkort tot maar een maand. De handelaren in Europa kregen vervolgens een andere smaak koffie geleverd en vroegen hun leveranciers om die oude vertrouwde smaak.

4. Verwerkingsmethode ‘Monsooning’
De methode die men nu toepast om deze smaak te krijgen heet ‘Monsooning’.  In de periode januari, februari en maart wordt de koffie geoogst en volgens de West-Indische bereidingswijze (droog) verwerkt. Vanaf eind juni wordt de koffiebonen gedurende 12-16 weken in pakhuizen opgeslagen die aan de zijkanten open zijn. In deze periode beginnen de Monsoon regens. Hierdoor stijgt de luchtvochtigheid enorm en nemen de bonen langzaam het vocht op en verkleuren ze van groen naar lichtgeel.

De koffie die Peeze uit India betrekt is de Monsooned Malabar AA:

– AA: 
De typering AA betekent een grootte van 7,25 mm per boon.
– Malabar  
Dit is de regio waar de koffie wordt geproduceerd en bevindt zich aan de Westkust in Zuid-India.

– Smaakprofiel
Deze boon heeft  een volle body, plezierige spicy smaak, geen zuur en een geur die doet denken aan sigaren.

– Gebruik:  
Deze boonsoort is een belangrijk component in onze Latte melange die speciaal ontwikkeld is om een smaakvolle cappuccino te maken.

 

Monsooned AA

 

Bekijk ook:
Onze Latte melange met koffiebonen uit India 
– Bijzondere koffie uit Brazilië

Bron:Paul van der Hulst bezocht India in juni 2015