Ruim 150 deelnemende horecazaken verspreid over het hele land zijn de afgelopen maanden bezocht door 30 vakkundige juryleden. Niemand wist van tevoren wanneer de jury precies kwam en pas bij binnenkomst maakte de jury zich bekend. De barista ter plaatse werd gevraagd om de volgende koffies in vaste volgorde te bereiden & serveren: eerst een gewone koffie, gevolgd door een espresso en als laatste een cappuccino.

Tip:
Slaan de zenuwen toe en lukt het u niet direct om uw beste of mooiste cappuccino te bereiken? Geen zorgen, een nieuwe maken heeft geen nadelig effect op uw score. Pas wanneer u de koffie serveert, zal de jury hem beoordelen.

Waar op te letten bij de bereiding van de koffies:

de lekkerste koffie op het werk

Koffie:
1. Koffie: u mag zelf bepalen welke koffie u gebruikt
2. Smaakbalans: het samenspel tussen friszuur, bitter en zoet
3. Mondgevoel: soepel en een ronde body
4. Presentatie: geen druppels aan de buitenkant en suiker en melk binnen handbereik.
Geserveerd met een kopje water, zonder dat men hierom hoeft te vragen.
espresso

Espresso:
1. Cremalaag: dikte tussen de 3 – 5 mm, elastisch, glanzend en gesloten. De kleur speelt geen rol in de beoordeling
2. Smaakbalans: ook hier een samenspel tussen friszuur, bitter en zoet. Een beetje ziltig? Dat mag.
3. Mondgevoel: vol, soepel en een ronde body
4. Presentatie: formaat van het kopje ligt tussen de 60 – 90 mm.
Net als bij de koffie geldt: geserveerd met een kopje water, zonder dat men hierom hoeft te vragen.

hoe een goede cappuccino te bereiden

Cappuccino:
1. Schuimstructuur: tussen de 0,5 en 1,5 cm dik. Het schuim glanst mooi, bevat geen belletjes en is goed gebonden met de koffie.
2. Smaakbalans: balans tussen de licht bittere tonen van espresso en het zoete, volle karakter van de melk.
3. Presentatie: hetzelfde geldt hier als bij de andere twee koffies, met extra aandacht voor:

  • De verhouding tussen de bruine koffie en het witte schuim
  • Het is duidelijk zichtbaar dat de cappuccino net is ingeschonken
  • De bruine rand is gesloten en tussen de 0,5 en 2 cm breed
  • Latte art is een pluspunt, maar een klassieke cappuccino mag ook
  • Water erbij is een pluspunt, maar is niet verplicht.

Algemene zaken waar u op moet letten:

1. Houd uw apparatuur en zaak schoon
2. Werk netjes, hygiënisch en uw houding professioneel
3. Laat zien dat u kennis van zaken heeft en denk aan uw uitstraling
4. U krijgt geen tweede kans voor een eerste indruk. De jury komt niet op een ander moment terug.

Hoe kunt u zich aanmelden voor de Koffie Top 100?

Wanneer u geen vaste koffiebrander heeft, kunt u zelf uw bedrijf opgeven. Heeft u wel een koffiebrander, dan zal deze een selectie maken en u aanmelden. Ook wanneer u vorig jaar heeft meegedaan. Let op: er zijn maar 150 bedrijven die zich kunnen aanmelden voor de voorrondes en alleen diegene met de beste score bereiken de laatste 100.
En? Hoe goed scoort u(w personeel) op bovenstaande punten? We hopen dat u met deze tips en tricks nog beter voorbereid bent op volgend jaar, zodat u ook/weer een plekje in die beroemde Koffie Top 100 weet te bemachtigen! Wilt u nog meer tips en tricks, volg dan ons blog en mis niets!

Lees ook:

Dalla Corte halfautomaat espressomachine

Haal meer uit uw koffie met baristacursus en workshops

kweekvijver baristakampioenen blonde pater