In 3 stappen aan de slag met ‘Circulaire Economie’

Circulaire economie lijkt wel het nieuwe buzz-woord in duurzaamheidsland. Na MVO, duurzaamheid, cradle-to-cradle, CO₂-neutraal, hebben koplopers het tijdens seminars, debatten en conferenties veelvuldig over de circulaire economie. De overheid heeft zich bovendien ook uitgesproken en wil dat Nederland in 2050 circulair is. Kortom, we moeten nog flinke stappen nemen met elkaar.

Nog even: Wat is een circulaire economie eigenlijk?
Een Circulaire Economie (afgekort CE) streeft naar het minimaliseren van afval en wil het liefst helemaal geen afval. Dit betekent dat de producten bijv. koffiemachines die gemaakt worden: zo lang mogelijk mee moeten gaan, makkelijk te repareren zijn en na hun levenscyclus goed te demonteren zijn, zodat de grondstoffen behouden blijven en opnieuw ingezet kunnen worden. Op deze manier worden materiële kringlopen gesloten: de producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen blijven zo veel en zo lang mogelijk (liefst oneindig) hun waarde behouden. Het doel van het sluiten van kringlopen is waarde blijven creëren. Zie hier de uitleg in een video.

“Circulaire Economie is veel meer dan recyclen.
Bij recyclen is het doel afval opnieuw in te zetten op basis van restwaarde. Bij circulair is het doel afval te minimaliseren of niet te laten ontstaan”.

 


Aan de slag in 3 stappen:

Een verandering van economie gaat niet van zelf. Het veranderen van een lineaire economie naar een circulaire economie betekent niet alleen het veranderen van het businessmodel van één organisatie, maar om kringlopen te sluiten zullen partijen intensief moeten samenwerken. Dit vergt tijd. CE staat in Nederland nog in de startblokken, maar zal zich snel ontwikkelen. Dat we niet zo door kunnen gaan met onze aarde en het uitputten van onze grondstoffen is zeker. Verandering is noodzakelijk.

Hoe dan te beginnen?

  • Stap 1:
    Verdiep u goed in de materie. Haal kennis in huis en ga in gesprek met bedrijven die hier ook mee bezig zijn. Ook ons kunt u benaderen voor een vrijblijvend gesprek, we delen onze kennis graag! Daarnaast zijn er vele goede initiatieven om informatie te halen: seminars, congressen, maar ook boeken en online platforms beschikbaar: oa. Circulair ondernemen website MVO Nederland
  • Stap 2:
    Onderzoek de grondstofprocessen in uw eigen organisatie en kijk hoe u die circulair zou kunnen maken. Haal hier desgewenst een adviseur bij.
  • Stap 3:
    Begin met kleine stappen, maar doe het wel meteen goed. Roep niet te snel dat u ‘circulair’ bent, maar dat u ermee bezig bent….. het is een transitie die veel tijd kost.

> Onze Circulaire case

Lees ook onze blog over Circulair Geld