Een dag in het leven van een koffieboer

Wij gingen op pad met Elmer, Edilberto en Maximiliano

In Peru maakten we kennis met de koffieboeren Elmer Valverae, Edilberto Quispo en Maximiliano Tica. We werden ondergedompeld in hun cultuur en kregen een kijkje in hun dagelijkse leven. Maar hoe ziet nou zo’n dag als koffieboer eruit?

Ochtendstond heeft goud in de mond

Iedere dag houden de koffieboeren een vast schema aan. Zo staan de boeren om half 6 ’s ochtends op. Ze beginnen dan met het wassen en pulpen (het verwijderen van de schil) van de koffiebonen die de vorige dag geoogst zijn. Zo worden de koffiebessen na het plukken direct verwerkt. Als er te veel tijd zit tussen het plukken en de verwerking kan dat te koste gaan van de kwaliteit van de koffieboon.

 

De orde van de dag

Na dit ochtendritueel gaan ze ontbijten, vaak tussen 6 uur en half 7. En dan is het tijd om aan het werk te gaan op de plantages. Tijdens de oogstperiode, van ongeveer 3 tot 4 maanden, zijn de boeren overdag bezig met het plukken van de koffiebessen. De oogstperiode is druk, omdat de oogst op tijd binnengehaald moet worden. Van allerlei hoeken vliegen er mensen in om te helpen: familie en zelfs buren worden aan het werk gezet. Buiten de oogstperiode zijn de koffieboeren overdag bezig met het klaarmaken van de plantages voor de volgende oogstperiode. Dan zijn ze bezig met allerlei werkzaamheden, zoals snoeien, schoonmaken en de plantages beschermen tegen erosie.

 

Van de morgen tot de avond

De koffieboeren zijn de hele dag aan het werk. Tijdens de oogstperiode worden de geplukte bessen aan het einde van de dag naar het pulpingstation gebracht. Dat doen de koffieboeren zelf, door zakken van 70 kilo voor twintig minuten op hun rug te dragen. Om ongeveer 7 of 8 uur ’s avonds zijn de koffieboeren uitgeteld. Dan is het hoog tijd om samen te eten en te rusten. De volgende dag begint het verhaal namelijk weer opnieuw.

Nog een leuk weetje: de boeren waarbij we meeliepen hebben een prijs gewonnen, omdat ze de meest bijzondere koffie in hun regio geproduceerd hadden. Deze lieten ze trots aan ons zien.