Het winnende recept voor de nummer 1 koffie van Nederland

De uitreiking van de Koffie Top 100 is alweer een aantal dagen achter de rug, maar er leeft nog één prangende vraag: Welke koffie heeft Josephine Coffee geserveerd waardoor ze nummer 1 is geworden? We vroegen het aan Eigenaresse Renate Claessens!

Continue controle op smaak

Het is erg belangrijk om de hele dag door te streven naar de perfecte kwaliteit. Door meerdere malen per dag de smaak en afstelling te controleren, is Renate continu bezig met het kwaliteitsniveau. “Een constant grammage voor de dosering vind ik minder belangrijk, het uitgangspunt voor mij is dat de smaak altijd optimaal moet zijn”. En dat is een flinke uitdaging, maar bij Josephine staat een legio van koffiesoorten en zetmethodes op de kaart! Zo gebruiken ze maar liefst vijf koffiemolens (!): Voor slow coffee, lungo en drie verschillende espressoblends. In het geval van de Koffie Top 100 mocht ze naar eigen keuze drie soorten koffie bereiden: een espresso, een koffie (mag zowel lungo als filterkoffie zijn) en een cappuccino.

De koffie: Filterkoffie van een natural Harrar uit Ethiopië

Voor het ‘gewone’ kopje koffie is gekozen voor een filterkoffie bereid via de Hario V60 filter. Hiervoor gebruikte ze een limited editon koffie uit van Peeze Best Collect: De Harrar. Deze natural koffie is een mix van wilde Arabica variëteiten uit de Harrar regio in Ethiopië. De koffie werd gezet met gekookt water, dat is teruggekoeld naar een temperatuur van zo’n 85 graden. Na de bereiding worden de koffie gekarafeerd en vervolgens rond de 60 graden geserveerd op een prachtig plateau met glazen. En de jury is lovend: “In de smaak belooft Claessens vol rood fruit, wat ze absoluut waarmaakt. Zeker na nog iets verder afkoelen, komen de fruittonen mooi uit. We proeven zelfs zoete smaken van karamel en rietsuiker, aangevuld met een heel licht maar aangenaam bittertje”.

“In de smaak belooft Claessens vol rood fruit, wat ze absoluut waarmaakt. Zeker na nog iets verder afkoelen, komen de fruittonen mooi uit.”
Hoofdjury Koffie Top 100

 

De Espresso: Een gewassen Yirgacheffe uit Ethiopië

 De espresso geserveerd in het Best Collect service van Peeze

De espresso geserveerd in het Best Collect service van Peeze

De espresso is gezet met een Best Collect Yirgacheffe uit Ethiopië. Deze gewassen Ethiopische koffie kenmerkt zich door de bloemen- en citrus- smaken zoals: bergamot, grapefruit en jasmijn. De jury noteert tevreden dat dit de beste espresso in de top van de ranglijst is. “Perfecte smaakbalans, mooie zoetheid en een fijn rins randje. Onder de crema zitten nog meer kruidige smaken verborgen als kruidkoek, laurier en kardemom.”

“De beste espresso in de top van de ranglijst.”
Hoofdjury Koffie Top 100

De Cappuccino: Het succes van de Ottimo blend i.c.m. lokale melk

De cappuccino is gezet met de Ottimo-blend die uitermate geschikt is voor een cappuccino. Uit de keuze voor deze blend leidt de jury af dat Renate niet per definitie kiest voor de trend van single origin koffie, maar de perfecte smaak van elke koffie als uitgangspunt pakt. De blend bestaat uit Ethiopische, Braziliaanse en Nicaraguaanse koffiebonen. Ze hebben elk hun eigen eigenschappen waarbij de Ethiopisch frisse fruitigheid heeft, de Braziliaanse boon voor meer aardsheid en zoete chocolade smaken zorgt en de bonen uit Nicaragua zijn wat ziltig van smaak omdat ze op vulkanische grond verbouwd worden. De cappuccino wordt bereid met lokale, volle melk van Zuivelboerderij IJsseloord in Arnhem. Deze melk is gepasteuriseerd, maar niet gehomogeniseerd. Hierdoor behoudt de melk zijn originele kwaliteit en roomt deze nog mooier op. De cappuccino wordt geserveerd met een prachtige latte art. “De cappuccino kent een zoete start, met daarna een florale punch en aanvullende tinten van vanille en nootmuskaat”, aldus een lovende jury.

“De cappuccino maakt in smaak een reis over de tong, waarbij in parade alle smaken die Claessens beschrijft voorbijkomen.”
Hoofdjury Koffie Top 100


Bekijk het bezoek van de Misset Horeca Jury bij Josephine Coffee.

Zelf proberen?

Wil je de beste koffie van Nederland proeven? Bezoek dan Josephine Coffee aan de Bakkerstraat 22 in Arnhem of bestel bovenstaande koffiesoorten voor thuis op onze webshop of zakelijk via zakelijk.peeze.nl.

*De Best Collect Harrar is een limited Edition en helaas niet langer leverbaar. Vanaf volgende week komt hier een prachtige nieuwe single origin voor in de plaats: Een natural Ye-Genet koffie uit de Guji regio in Ethiopië. Meer informatie volgt.