De strijd om de beste koffiezaak van Nederland

Op 25 september 2017 is het zover, de uitreiking van de Misset Horeca Koffie Top 100 2017. Een overzicht van de 100 beste koffiezaken van Nederland! Ook een heel aantal horecalocaties met Peeze koffie streven jaarlijks naar een mooie notering in de ranglijst, met als kers op de taart de #1 positie van de Café de Blonde Pater in 2015 en de #3 positie van Semmelink Koffie en Thee in 2016.

Op bezoek bij één van de deelnemers: Coffee Central

Dit jaar prijken er een recordaantal van 16 zaken met Peeze koffie in de top 100, zo blijkt uit de tussenstand die deze week bekendgemaakt is. Eén van die deelnemers is Coffee Central, gevestigd in de bibliotheek van Leeuwarden. Al vele jaren werken zij gepassioneerd met Peeze koffie en streven hierbij dagelijks naar perfectie. Twee jaar geleden kwamen ze binnen op plaats 40 en stegen afgelopen jaar door naar plek 21.

Van links naar rechts: Freddy Alves, Annemiek Homan en Bouwinus Sikkes.

Bouwinus Sikkes, 32 jaar en vader van 2, is eigenaar van diverse horecazaken waaronder Coffee Central. We gingen met hem het gesprek aan over de Koffie Top 100.

Hoe is bij jullie het koffieniveau afgelopen jaren ontwikkeld?

“In de 5 jaar dat wij bestaan heeft de koffiekwaliteit echt een vlucht genomen. We begonnen destijds met een koffiemachine met 2 molens: één voor lungo en één voor espresso. Vandaag de dag werken we met 2 espressoblends, serveren we geen lungo maar americano’s en hebben we zelfs een derde molen voor ons slow coffee”. Met het aantrekken van barista Freddy Alves haalde Bouwinus vorig jaar niet alleen koffiekennis, maar vooral enorm veel koffiepassie in huis. Sindsdien zorgt Freddy voor de dagelijkse gang van zaken bij Coffee Central en werkt voortdurend aan fine-tuning van zijn slow coffee recepten op de Hario V60 en Aeropress.

Bouwinus legt verder uit: “Als je als ondernemer wilt groeien op het gebied van koffie, is het belangrijk dat je draagvlak creëert bij je personeel. Je moet zowel het enthousiasme aanwakkeren, alsook investeren in training en kennis, alleen dan kom je verder. En precies daar liggen de kansen voor de Nederlandse horeca als het gaat om koffie”.

Wat is voor jullie de reden om mee te doen met de Koffie Top 100?

“Op dit moment zitten wij gevestigd in een prachtig oud pand van de Bibliotheek van Leeuwarden. Het is een monumentaal pand waarbij wij weinig tot geen reclame aan de buitenzijde mogen maken. Voor ons is de Koffie Top 100 daarom een hele mooie manier om alsnog goede reclame te maken in de regio. Daarnaast zet het jaarlijkse onderzoek ons weer helemaal op scherp en daagt het ons uit om alles nog nét weer wat beter te doen dan vorig jaar. Deze week is overigens onze laatste week in dit pand. De bibliotheek gaat verhuizen dus wij zullen ons op de nieuwe locatie weer opnieuw gaan bewijzen”.

Wanneer zou je ondernemers aanraden om mee te doen met de Top 100?

“Om met de Top 100 mee te doen, moet de basis van koffie helemaal in orde zijn. Als je de koffie een cijfer moest geven, zou dit elke dag van de week minimaal een 8 zijn. Ik zou ook adviseren om met vaste barista’s te werken, in plaats van wisselende medewerkers achter de machine. Als deze basis goed staat en je elke dag checkt of de koffiekwaliteit in orde is, dan is de koffie top 100 een mooie vervolgstap. En als je eenmaal een plek hebt weten te bemachtigen, dan wordt het de uitdaging om jezelf elk jaar te verbeteren!”, aldus Bouwinus.

Overzicht van deelnemers met Peeze koffie

Hieronder een kort overzicht van de horecazaken die de eerste twee rondes overleefd hebben en dus zeker zijn van een plek bij de laatste 100. Welke plek dat wordt? Dat horen we pas 25 september 2017. Fingers crossed!

Bar Beton Utrecht
Bar Restaurant Terlago Horst
Café Het Moment Huissen
caffè Corretto Oss
Coffee Central Leeuwarden
Guusjes eten & drinken Utrecht
Hemels patisserie en espressobar Arnhem
Hotel Papendal Arnhem
Ich&Dich Sittard
Josephine Coffee Arnhem
Pure Uden Uden
Stadsbierhuys de Waag Doesburg
Stroming eten & drinken Heerhugowaard
SubUrban Chef Arnhem
’t Elfde Gebod Tilburg
’t Smelnehus, Grandcafe restaurant Drachten