Binnenkort voegen we een nieuwe koffie toe aan ons assortiment. Dit wordt een mooie single origin koffie uit Thailand. De introductie staat gepland voor begin juni. We bespreken de weg hiernaartoe met Freddie Alves, medewerker product ontwikkeling.

-Thailand?

Inderdaad! Koffie uit Thailand.
Voor ons BEST COLLECT assortiment zijn we op zoek naar bijzondere koffiebonen met een verhaal. Elke week cuppen we met het kwaliteitsteam verschillende soorten uit verschillende werelddelen. Alleen de koffiebonen die eruit springen zetten we op een shortlist. Deze nemen we in overweging om op te nemen in het BEST COLLECT assortiment. Richtlijnen zijn in het kort: spannend genoeg qua smaak voor het concept en mét een toegankelijk smaakprofiel voor iedereen die kennis wil maken met single origin koffie. Op ons pad kwam de koffie uit de regio Doi Saket, dat ligt in het noorden van Thailand. Na het cuppen maakte met name de zoetheid van deze boon meteen een positieve indruk op ons.

-Maar komt er Arabica koffie uit Thailand?

De Thaise koffie-industrie is nog relatief jong. Pas sinds de jaren ’80 worden er grotere hoeveelheden koffie geproduceerd. In 2017 stonden ze op plaats #26 op de lijst van koffieproducerende landen met gemiddeld 50.000 ton koffie. Ongeveer 8.000 ton hiervan is Arabica. Deze groei werd flink gestimuleerd door een campagne van de koning waarbij de opiumhandel aangepakt werd. De lokale boeren werden actief ondersteund in het wisselen van opiumteelt naar koffieteelt. Dit was zeer succesvol. De hooglanden in het noorden bleken een ideaal klimaat te hebben voor het telen van koffie.

-En toen moest de koffie gebrand gaan worden. Hoe zijn jullie te werk gegaan?

Specialty brander Ronald Wegh en ik zijn letterlijk begonnen met het experimenteren met 1 zak à 60 kilo. Door telkens kleine hoeveelheden te branden met verschillende temperatuur/tijd-verhoudingen kregen we steeds meer gevoel bij deze boon. Niet te donker, niet te licht, we wilden veel zoetheid maar ook de balans moest goed zijn. De zoektocht naar de brandcurve waarbij de mooiste aroma’s tevoorschijn komen is voor ons altijd een spannend proces.
Na de “first crack” is elke seconde bepalend voor de smaak. Dan begint de ontwikkelingsfase van de boon. Bij de ‘first crack’ opent de boon zich namelijk en wordt deze eigenlijk letterlijk “gaar”. Ons kippenvel-moment kwam een paar testen later, toen we na de keuze van de gewenste brandcurve besloten nog net iets langer te branden dan dat we normaal deden. Na het cuppen van deze branding hadden we echt een ‘we did it’ gevoel. Met het resultaat zijn we super tevreden: deze single origin is heel mooi als espresso en geeft een geweldig mooie smaak in combinatie met melk voor een cappuccino. Denk aan smaken als marsepein en pure chocolade.

Wanneer is deze koffie verkrijgbaar?

Begin juni zal de koffie daadwerkelijk bestelbaar zijn. Klanten of geïnteresseerde die niet kunnen wachten mogen natuurlijk altijd contact opnemen om de koffie te proeven.

Wil je één zakjes bestellen? Dat kan inmiddels in onze webshop.