Dé checklist voor de heropening van jouw coronaproof horecazaak!

We mogen weer: op 1 juni opent de horeca haar deuren. Je hebt er vast al goed over nagedacht hoe je dit wilt gaan doen, met inachtneming van veiligheid en hygiëne. Als steuntje in de rug hebben wij hebben 6 tips voor je op een rijtje gezet. Je kunt de tips gebruiken als checklist om de laatste puntjes op de i te zetten. Wij wensen je veel succes met de heropening van jouw coronaproof horecazaak!

Veilig én rendabel je gasten ontvangen met deze tips:

1. Zorg voor een logische routing

De eerste en misschien wel meest belangrijke tip: zorg voor één duidelijke ingang. Een goed begin is, ook hier, het halve werk. Met deze tip kun je voorkomen dat té veel gasten je terras betreden en andere gasten zich hierdoor onveilig voelen. Situeer personeel bij de ingang van je zaak om de binnenkomende gasten te instrueren en naar hun plek te wijzen. Daarnaast kun je door middel van een duidelijke uitgang voorkomen dat binnenkomende en uitgaande gasten elkaar tegen het lijf lopen. Vergeet ook niet om binnen (met name bij de toiletten) een duidelijke routing aan te geven. Met wat aanwijzingen op de vloer kun je zorgen dat gasten ook binnen 1,5 meter afstand van elkaar houden.

2. Communiceer je beleid duidelijk met je personeel én met je gasten

Laat je je gasten zelf hun afval weggooien of neem je dit juist uit handen? Werk je met een uitgiftepunt aan de bar of laat je de bediening rondlopen? En hoe ga je om met gasten die zich niet aan de regels houden? Wat je strategie ook is, zorg dat je personeel en je gasten weten waar ze aan toe zijn. Zo loop je de minste kans dat het door elkaar gaat lopen én voelen mensen zich veilig. Plaats een bord bij de ingang waarop duidelijk vermeld staat wat er van de gasten verwacht wordt. En door ook op de tafels bordjes te plaatsen, met daarop jouw terrasbeleid, kan het haast niet meer mis gaan.

3. Houd tafelschikking zelf in de hand

De tijd dat gasten zo konden plaatsnemen op het terras is helaas voorbij. Vanaf 1 juni mogen er binnen maximaal 30 personen plaatsnemen. Wanneer een groep van meer dan drie personen komt, dan moet gevraagd worden of deze personen familie zijn. Zijn de personen geen familie? Dan is het verplicht dat deze personen afstand houden. Zorg dus dat je je tafelschikking zelf in de hand houdt, om dit zo optimaal mogelijk in te delen. Op je terras kun je werken met raamfolies, dividers, wandjes en plantenbakken om te zorgen dat het er gezellig uit ziet maar iedereen toch afgescheiden van elkaar plaats kan nemen. Plaats daarnaast gasten die komen eten zo dicht mogelijk bij de keuken,  zodat niet iedereen lukraak door elkaar gaat lopen. En vergeet niet het terras ruim op te zetten zodat er voldoende loopruimte is tussen de tafels. Jouw gemeente weet meer over het uitbreiden van je terrasgebied.

4. Zorg dat reserveren vereist is

Eerlijk is eerlijk, vanwege de 1,5 meter maatregelen zullen er veel minder gasten plaats kunnen nemen op je terras. Stimuleer dus dat gasten reserveren, zo houd je de drukte zelf in de hand en kun je met tijdsblokken werken. Probeer de snelheid erin te houden en tafels misschien wel drie keer in te zetten op één avond. Dit kun je onder andere verwezenlijken door gasten van te voren hun bestelling te laten doorgeven. Het klinkt misschien minder gastvrij, maar als je hier open en eerlijk over bent zullen gasten dit vast en zeker begrijpen. Zo kan hun favoriete horecazaak immers blijven bestaan! Realiseer ook extra omzet door upselling. Bied bijvoorbeeld producten met een grotere marge aan op je kaart, zoals deze koffierecepten. Gasten kunnen wel 20% meer besteden als je de juiste vragen weet te stellen. Zo blijft je terras rendabel.

5. Geef gasten een veilig gevoel

Je wilt natuurlijk dat je gasten terugkomen, ook na Corona. Zorg daarom dat ze een veilig gevoel overhouden van hun bezoek aan jouw horecazaak. Je wilt dus gasten de ruimte geven, letterlijk. Voorzie daarom dat ze niet onnodig van hun plek af hoeven te komen en hierdoor te dicht bij elkaar in de buurt komen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld gasten buiten contactloos te laten betalen. Of biedt bijvoorbeeld hygiënedoekjes aan op tafel. Zo hoeven ze niet naar de toiletten om hun handen te wassen. Ook verpakte koekjes bij de koffie kunnen bijdragen aan een veilig gevoel.

6. Laat zien dat hygiëne voorop staat

Bovenal willen we voorkomen dat het Coronavirus wordt verspreid. Hygiëne moet dus te allen tijde voorop staan. Neem de tijd om tafels tussendoor schoon te maken en stel pompjes met desinfecteermiddel beschikbaar. Een pompje met handcrème tegen droge handen is daarbij natuurlijk ook geen overbodige luxe. Ook het doorgeven van menukaarten neemt risico met zich mee. Wat kun je doen? Zorg dat gasten jouw menukaart digitaal kunnen raadplegen of presenteer op centrale plekken jouw menukaart, in plaats van kleine menukaarten per tafel.

Zo! Nu ben je er helemaal klaar voor. Laat die gasten maar komen.