De wereld van verpakkingen is in rap tempo aan het veranderen. De fossiele brandstoffen voor het maken van o.a. flessen, zakken en tubes raken uitgeput. Ook de weerstand tegen op olie-gebaseerde verpakkingen wordt steeds groter, zowel bij consumenten als bedrijven. Na de succesvolle introductie van onze volledig circulaire biobased koffiecups, is er nu ook een biobased folie om de koffie in te verpakken. Maak ook een stap richting circulair!

Stappen maken richting circulair

Bij Peeze zien we het gebruik van biobased materialen als een onderdeel van onze ambitie om geheel circulair te ondernemen. Door zoveel mogelijk grondstoffen in een kringloop te brengen, zorgen we voor veel minder afval en CO2 uitstoot. De toename van CO2 uitstoot in de wereld wordt overigens gezien als de grootste oorzaak van de klimaatveranderingen. Het feit dat onze koffieboeren hier direct last van hebben maakt de noodzaak om hiermee aan de slag te gaan alleen maar urgenter.

Biobased verpakkingen

De oplossing wordt wereldwijd gezocht in biobased verpakkingen. De innovaties op dit gebied gaan snel en de mogelijkheden groeien met de dag. Een drempel voor sommige: biobased verpakkingen hebben momenteel nog een iets duurdere inkoopprijs dan conventionele verpakkingen.

Uitdagingen biobased folie:
In navolging op de biobased koffiecups heeft Peeze het afgelopen jaar samen met een aantal partners een verpakking ontwikkeld van hernieuwbare materialen. Deze verpakking is gemaakt van 85% biobased materiaal en is een eerste stap richting een volledig biobased en composteerbare koffieverpakking. Bij de ontwikkeling van deze folie waren een aantal uitdagingen om zowel de versheid als de kwaliteit te kunnen waarborgen:

Kwaliteit aspect:

  • De verpakking moet lekdicht zijn om zuurstof in de verpakking te voorkomen. Zo blijft de versheid van de koffie gewaarborgd.
  • De verpakking moet rechtop kunnen staan zonder al te veel kreukels. Teveel kreukels kan lekkage tot gevolg geven.
  • De seals mogen niet teveel beschadigen. Ook dit kan lekkage tot gevolg geven.

Technisch aspect:

Voor wat betreft de technische aspecten om de folie op de huidige machines te kunnen draaien zijn de volgende zaken van belang:

  • Wrijvingscoëfficiënt moet goed verdeeld zijn over de rol anders loopt hij scheef door de machine.
  • Sealtemperatuur moet zeer nauwkeurig bepaald worden, enerzijds moet de seal natuurlijk goed dicht zijn, maar anderzijds mag je niet de folie laag beschadigen waardoor de barrière beschadigd wordt.
  • Folie mag niet te los en niet te strak op de rol gedraaid zijn en dan ook over de hele rol constant aangezien je anders problemen krijgt met de doorloop in de machine
  • Ventiel moet goed te bevestigen zijn in de folie en niet loslaten, temperatuur zal hier heel belangrijk in zijn.
  • Folie mag niet te stug zijn omdat hij anders gaat scheuren over de vormbuis in de machine.

Kwaliteit, duurzaamheid en de beste smaak

De biobased verpakkingen zijn in eerste instantie alleen verkrijgbaar in 250 grams zakken voor de Mex-Eco koffies. De Mex-Eco koffies zijn klimaatneutraal, biologisch & Fairtrade en van de beste kwaliteit Arabica koffiebonen. Lees hier meer over onze ambities op het gebied van circulair ondernemen.

 

Bereken uw CO2-besparing

Bereken hoeveel CO2 uitstoot u kunt besparen als u kiest voor Peeze klimaatneutrale koffie.
Vul het aantal kilo koffie per jaar in dat u gebruikt:


Klimaatneutrale koffie is verkrijgbaar in:

Snelfilter
• Freshbrew
• Koffiebonen
• Koffiecups

Ontdek de smaak, de zakelijke mogelijkheden of bestel direct voor thuis!

biobased-koffieverpakking