Vernieuwde recepturen voor onze snelfilter koffie

Voller, krachtiger en complexer: De koffiesmaak van de Nederlandse consument verandert de laatste jaren in rap tempo. Een trend die ons kwaliteitsteam nauwgezet volgt en vertaalt naar nieuwe recepturen en melanges. In april passen we van de Wiener Melange de receptuur aan.

De Wiener Melange kenmerkt zich nu door zijn volle en kruidige smaak, maar mag nog wat krachtiger. Om dit te bereiken hebben we zowel de blend als de brandcurve flink veranderd. Zo is het aandeel van Braziliaanse koffie verhoogd en worden de bonen langzamer en donkerder gebrand. Doordat we de koffie per origin branden en pas achteraf melangeren, kunnen wij de brandcurve per oorsprongsland aanpassen. Deze aanpassing voor de Braziliaanse bonen geeft de blend veel meer kracht en tonen van cacao.

Doppio Tostato voor geroosterde smaak

Het aandeel van de oorsprongslanden El Salvador en Nicaragua is gehalveerd. Wel branden we deze bonen dubbel volgens het Italiaanse principe ‘doppio tostato’. Hierbij wordt de koffie kort gebrand en vervolgens 12 uur te rusten gelegd. Daarna wordt de koffie opnieuw gebrand. Deze methode geeft de koffie een geroosterde smaak en voorkomt overmatige bitters. Tot slot zorgt de toevoeging van koffie uit India voor meer kruidige tonen en pit.

Het resultaat is een koffiemelange die geen andere dosering vereisen, maar wel zorgt voor meer smaak en kracht. Bovendien blijft de koffie in een thermoskan lang smaakvol.

Koffie uit India: kruidig door de moesson

De koffiebonen uit India kennen een bijzonder verhaal. De bootreis van India naar Europa duurde vroeger 6 maanden. Hierbij kregen de bonen onderweg een andere kleur en smaak, door toedoen van weersinvloeden. Toen het Suezkanaal openging en de zeilschepen plaatsmaakten voor stoomboten werd de reis verkort tot maar een maand. De handelaren in Europa kregen vervolgens een andere smaak koffie geleverd en vroegen hun leveranciers om die oude vertrouwde smaak. De methode die men nu toepast om deze smaak te krijgen heet ‘Monsooning’.  De koffiebonen worden na het drogen gedurende 12-16 weken in pakhuizen opgeslagen die aan de zijkanten open zijn. In deze periode begint de Moesson regenperiode. Door de hoge luchtvochtigheid nemen de bonen langzaam het vocht op en verkleuren ze van groen naar lichtgeel. Met een unieke smaak als resultaat.

Heb je vragen over de gewijzigde receptuur? Neem dan contact met ons op.