Kai Yasuda van de Blonde Pater eindigde op de 3e plek tijdens de Dutch Latte Art Championship 2015. Wij vroegen Kai hoe hij zich heeft weten op te werken naar dit topniveau. In dit artikel lees je 5 tips voor de barista die met latte art wil beginnen:

Tip 1: Focus van eigenaar

Om de basis onder de knie te krijgen, zal de eigenaar van de zaak waar je werkt hier de meerwaarde van in moeten zien. Hij moet in je willen investeren en je de ruimte geven te blijven oefenen, zodat je je kunt blijven ontwikkelen. Zo hebben wij bij de Blonde Pater bijvoorbeeld beschikking over een eigen trainingsruimte en krijgen we regelmatig extra trainingen. Voorafgaand aan de voorrondes hebben wij ook bij Peeze geoefend op de desbetreffende Dalla Corte Evo2 wedstrijdmachine.

Tip 2: Motivatie en inspiratie

Zonder motivatie ben je nergens in dit vak. Je moet het écht leuk vinden en jezelf blijven motiveren om steeds beter te worden. Belangrijk daarbij is dat je vanuit je leidinggevende gemotiveerd wordt en hij of zij je de tijd en een ruimte geeft om te oefenen. Meedoen aan wedstrijden als deze werken dan ook erg motiverend en inspirerend, helemaal wanneer het leidt tot succes zoals bij de Koffie Top 100 en nu de finaleplaats bij de latte art kampioenschappen.

Tip 3: Eerst cappuccino, dan latte art

Het schenken van latte art heeft absoluut meerwaarde voor een horecazaak. Echter is dit visuele aspect altijd ondergeschikt aan de kwaliteit en smaak van de koffie. Het is dus belangrijk dat binnen een horecazaak, alle medewerkers die de machine bedienen de basiselementen van het koffievak volledig onder de knie hebben. Denk hierbij aan het zelf afstellen van de molens, bediening van de machine en het opschuimen van het perfecte micro-foam. De perfecte cappuccino moet dus op elk moment van de dag gewaarborgd zijn, voordat men begint met latte art.

Tip 4:De juiste ingrediënten

Je kunt nog zoveel kennis en kunde hebben, onmisbaar zijn de juiste ingrediënten om het echt perfect te maken. Zo spelen bijvoorbeeld het juiste type espressomachine, goede koffie en verse, volle melk een sleutelrol in het geheel.

Tip 5: Oefenen, oefenen en oefenen

De basistechnieken van latte art kun je leren, maar uiteindelijk komt het toch op één ding neer: oefenen, oefenen en oefenen! Je zult merken dat het veel tijd kost voordat je het onder de knie krijgt, maar uiteindelijk kun je er al je creativiteit in kwijt.