Puur en eerlijk: dat zijn twee sleutelbegrippen bij Stroming Eten & Drinken. Kirsten Zoetelief en haar partner gaan daar ver in, zelfs met de melk voor de cappuccino. Rauwe melk, geitenmelk, biologisch-dynamische melk: Kirsten heeft het haar gasten allemaal voorgezet. Dat maakt nieuwsgierig!

Cappuccino met rauwe melk: hoe kom je erop?

“Ha ha, mensen verklaren me voor gek! Maar als je erover nadenkt, is het dat natuurlijk niet. We proberen hier alles zo zuiver mogelijk te houden. Wat is er dan logischer dan werken met rauwe melk?”

Een mooie visie, maar… hoe smaakt het?

“Pas als je echt gaat vergelijken, merk je hoe er aan supermarktmelk geknutseld is. Ze hebben allemaal iets zoetigs, doordat ze gestandaardiseerd, gehomogeniseerd en afgeroomd zijn. En dat gaat flink ten koste van de koffiesmaak.”

Welk effect geeft rauwe melk?

“Het is niet zozeer dat je de rauwe melk zelf proeft, maar vooral dat de koffie veel beter tot zijn recht komt. Ik zeg het meestal zo: wie cappuccino drinkt omdat-ie eigenlijk niet van koffie houdt, zal cappuccino op basis van rauwe melk minder lekker vinden. Maar de echte fijnproever zal juist extra genieten. We schenken niet voor niets Daterra!”

En hoe zit dat met geitenmelk?

“Koud smaakt deze bijna hetzelfde als koeienmelk, warm proef je wel verschil met koeienmelk: hij is iets pittiger. Dat is een kwestie van smaak. Ook hier blijft de smaak van je espresso in je cappuccino heel mooi overeind.”

Dus… voortaan alleen maar cappuccino met rauwe melk?

“Helaas niet! Het is me tot op heden nog niet gelukt om een boer te vinden die me elke week 100 liter verse gepasteuriseerde melk kan leveren. Want dat laatste moet vanwege de voedselveiligheid. Ik heb serieus overwogen om zelf een koe te nemen, maar dat bleek praktisch niet haalbaar…”

Een mislukt experiment dus?

“Nee, zeker niet, want ik heb een goed alternatief: Zuiver Zuivel met het Demeter-keurmerk. Dat is niet-gehomogeniseerde biologisch-dynamische melk. Niet zo zuiver als rauwe melk, maar hij komt dicht in de buurt.”

En wat vinden de gasten ervan?

“We vertellen erover en het staat uitgebreid op onze menukaart. Dat vinden de geïnteresseerde gasten erg leuk. En ze waarderen de koffie natuurlijk. We krijgen veel goede reacties, vooral van de fijnproevers!”

Eind goed, al goed?

“Nou, ik geef nog niet op. Er móet een boer te vinden zijn die me verder kan helpen. Hoe zuiverder, hoe beter…”

stroming-eten-en-drinken