Dutch koffie: de koffie die je kippenvel bezorgt

Een Cold Drip Coffee wordt ook wel Dutch Coffee genoemd. Let op: niet te verwarren met een Cold Brew Coffee, want door de naam worden deze methoden nog wel eens door elkaar gehaald. De techniek en de smaak zijn echt héél anders. Als echte koffieliefhebbers waren wij erg benieuwd naar de Cold Drip zetmethode en de smaak waar iedereen zo laaiend enthousiast over is. Wij zijn fan!

Maximale smaakbeleving, efficiënt proces

De smaak van een Cold Drip Coffee en de efficiëntie van het proces maken deze methode erg geliefd bij koffieliefhebbers.  Via een speciaal apparaat (zie afbeelding 1) druppelt het ijskoude water langzaam door de koffie en absorbeert alle smaken en aroma’s. Elke druppel wordt zo een beleving van smaak door de extractie, die complexer is, minder bitter en lekker fruitig. Bij Cold Brew Coffee wordt gemalen koffie vermengd met koud water en 12 – 24 uur in een afgesloten container bewaard. Daarna gefilterd in een maatbeker of andere afsluitbare pot.

Cold Drip Coffee maker

Afbeelding 1: Cold Drip Coffee Maker

Hoe langzamer de techniek, hoe complexer de smaak

Bij Cold Drip methode laat je ijswater heel langzaam over versgemalen koffie heen druppelen. Dit gebeurt via een Cold Drip Tower die in verschillende formaten verkrijgbaar zijn. Hoe langzamer dit proces, hoe complexer de smaak van je koffie wordt. Zo kun je met een klein model binnen 3 – 6 uur Cold Drip Coffee zetten en moet je voor een groter model rekening houden met zo’n 18 uur.

 

Bewaaradvies
Je kunt de koffie maximaal een maand bewaren in de koelkast, daarna gaat de smaak snel achteruit en is hij niet meer lekker. Als je het in je keukenmachine maakt, is het minder lang houdbaar. Hou dan rekening met gemiddeld zo’n 3 dagen.

IJskoffie Recepten

1. On the Rocks – Zwart met ijsklontjes

2. Met melk – een scheutje volle verse melk met ijsklontjes

3. Koffiecocktails – Spa rood, Tonic of appelsap met ijsklontjes.

Lees ook ons Rudolph’s Rednose recept. Echt niet alleen lekker met de kerst!