Hoe zet je het ideale kopje thee?

Iedereen drinkt wel eens een kopje thee, het is immers zo gezet. Even wat kokend water over het theezakje gieten en na 10-20 seconden heb je een heerlijke kop thee. Maar dit is eigenlijk niet hoe het hoort. Thee heeft namelijk tijd nodig om zijn smaak over te brengen. Door het theezakje snel even in het kopje te dompelen, wordt de thee bitter en komen de smaken niet goed tot zijn recht. In deze blog vertellen we je daarom hoe je wél het ideale kopje thee kunt bereiden en de mooiste smaken naar boven kunt halen!


 

De beste bereiding van thee

De bereiding van thee verschilt per theesoort. Ook heeft het land waar de thee wordt geproduceerd en de cultuur, invloed op hoe de thee wordt gedronken. Niet alleen de bereiding is anders, ook het recept en de verwerkingsmethode. Hieronder vind je de beste bereiding per theesoort.

Zwarte, witte en groene thee

Witte thee

Witte thee wordt gemaakt van de jonge knopjes van de theeplant. Deze worden vervolgens vermengd met de jongste blaadjes. Deze hebben namelijk een verfijnde smaak. Witte thee is vaak zacht en vol van smaak. De beste zettemperatuur voor witte thee is tussen 80° en 85° graden. Wanneer je kokend water over witte of groene thee schenkt kan deze verbranden en wordt het bitter. Het beste kun je het gekookte water enkele minuten laten afkoelen. Voeg de thee toe en laat deze vervolgens ongeveer 3 tot 5 minuten rustig trekken voor het beste resultaat.

 

Groene thee

Groene thee wordt gemaakt van theeblaadjes die in stukjes worden gesneden. Hierbij mag de thee niet te fijn gesneden zijn, aangezien dit voor een bittere smaak zorgt. Groene thee kun je het beste drie tot vier minuten laten trekken in een temperatuur van maximaal 85° graden.

 

Zwarte thee

Zwarte thee wordt gekneusd en vervolgens door water en zuurstof zwart gekleurd. Dit wordt ook wel geoxideerde thee genoemd. Door de oxidatie komen andere smaken naar boven dan bij groene en witte thee. De mate van oxidatie bepaalt de uiteindelijke smaakontwikkeling. Zwarte thee is vaak krachtiger van smaak dan groene en witte thee. De beste bereiding is om de thee twee tot drie minuten te laten trekken in 95° tot 100° graden.

 

Oolong thee

Oolong thee is ook geoxideerde thee maar dan wat lichter dan zwarte thee, namelijk 10 tot 80% geoxideerd. Het verschilt van zwarte thee door zijn rokerige smaak. Dit is een vrij uitgesproken smaak: you hate it or love it! Je kunt oolong thee het beste drie minuten laten trekken in water van maximaal 90° graden.

 

Kruidenthee

Tot slot is er nog kruidenthee, ook wel infusion genoemd. Dit mag eigenlijk geen thee genoemd worden, want het bevat geen theeblaadjes. De bereidingswijze is vrijwel hetzelfde als die van thee. Denk bij infusion aan bijvoorbeeld rooibos, kamille of verse munt thee. Deze kruiden kun je het beste drie minuten laten trekken in maximaal 90 graden.

 

Thee proefpakket

Drink jij vaak dezelfde thee en ben je benieuwd naar de bovenstaande soorten? Dan is een thee proefpakket misschien wel iets voor jou! Ons luxe thee proefpakket bestaat uit drie pure losse thee smaken. Een groene thee met een unieke smaak doordat het op Japanse wijze is gestoomd, een pure witte thee en een Darjeeling thee uit het noordoosten van India.

 

 

Invloed op de smaak

Naast de verschillende bereidingswijzen per theesoort, zijn er ook nog andere aspecten die invloed hebben op de smaak van de thee. Door de eeuwen heen zijn er verschillende technieken toegepast die weer andere smaken opleveren.

Vermengd met fruit

Thee wordt vaak vermengd met fruitsmaken zoals citroen of sinaasappel. Deze theesoorten zijn heel geschikt voor kinderen en ook ideaal voor een frisse ijsthee. Denk hierbij aan witte thee met gember of groene thee met cranberry.

Temperatuur en tijd

We bespraken het hierboven ook al even: de temperatuur en bereidingstijd van de thee heeft veel invloed op de smaak. Wanneer het water te heet is, verbrandt de thee en wordt de smaak bitter. Dit gebeurt ook wanneer je de thee te lang laat trekken.

Dompel je het theezakje altijd in het water? Niet doen! Hiermee komen de aroma’s niet goed tot hun recht. Ze krijgen dan niet voldoende tijd om hun smaak af te geven.

Grofheid

Hoe groffer de thee gesneden is, hoe langer de thee nodig heeft om zijn smaak af te geven. Vaak staat op de verpakking aangegeven welke trektijd het beste past bij de thee die je kiest. Daarnaast kun je natuurlijk zelf bepalen met welke trektijd je de thee het lekkerste vindt.

Dosering

Tot slot heeft ook de dosering van de thee invloed op de smaak. Een hogere dosering zorgt voor een intensere smaak. Doe echter niet teveel thee in een kopje. Dit kan de smaak weer bitter maken. De perfecte dosering voor een kopje van 220ml is 2 gram thee.

 

Test het zelf!

Wil je de net gelezen informatie in de praktijk brengen? Test dan zelf het verschil in smaak, door twee kopjes thee op verschillende wijzen te zetten.

  1. Zet twee kopjes thee;
  2. Laat in een kopje het zakje snel onderdompelen en haal het er na 10-15 seconden uit;
  3. Laat in het andere kopje de thee erin zitten volgens de omschrijving op de verpakking;
  4. Laat de thee afkoelen en proef het verschil!

 

Thee tips

Bewaartip

Thee kan niet goed tegen licht en vocht. Bewaar de thee daarom op een droge en koele plek, dan blijft het langer goed. Ook is het aan te raden om verschillende theesoorten apart van elkaar te bewaren, dan vermengen de geuren en smaken zich niet met elkaar.

Recept

Thee hoeft niet altijd warm gedronken te worden. Een ijsthee kan ook heerlijk zijn! Wanneer je ijsthee bereidt is het belangrijk om een iets hogere dosering te gebruiken. Bereidt de thee eerst met heet water, laat deze afkoelen en zet het dan in de koelkast. Je kunt de ijsthee aanvullen met biologische vruchtensap of honing en een schijfje citroen toevoegen voor wat extra smaak.

Thee is rijk aan antioxidanten en past goed binnen een gezonde levensstijl. Deze komen echter past vrij als de thee lang genoeg trekt. Neem dus de tijd voor je kopje thee en geniet!