Peeze partner van ‘COFFEE TO STAY’: meerjarigproject van stichting Fairtrade Max Havelaar

Nederland is een echt koffieland. Dagelijks drinken we gezamenlijk zo’n 50 miljoen kopjes koffie. Meer dan elk ander land in Europa. Toch is onze koffiecultuur niet vanzelfsprekend!

Klimaatverandering bedreigt de koffieoogsten wereldwijd. Hierdoor verdienen boeren steeds minder geld met het verbouwen van koffie, zo vertelt Reinier van den Berg.

De cijfers liegen er niet om. De German Society for International Cooperation (GIZ) schat in dat ongeveer 30 miljoen boeren de komende 15 jaar getroffen zullen worden, met inkomensdalingen tot wel 90%. De grootste risicogebieden liggen in arme delen van de wereld. Zoals zo vaak zullen de meest kwetsbare mensen in ontwikkelingslanden het hardst worden getroffen. Dat raakt hen keihard, maar het raakt ook ons. Deze boeren produceren namelijk veel van de producten die wij dagelijks gebruiken, van cacao en rijst tot thee en natuurlijk koffie!

Bewustwording

Om bewustwording voor deze bedreiging te creëren en de boeren in Kenia en Ethiopië te ondersteunen is Max Havelaar in samenwerking met de Nationale postcode loterij een meerjarig project ‘Coffee to Stay’ gestart.

Met Coffee to Stay steunt Stichting Max Havelaar de Fairtrade Climate Academy die boeren weerbaar maakt tegen klimaatverandering. Deze academie helpt boeren niet alleen hun productiemethoden aan te passen, maar onderzoekt ook nieuwe inkomstenbronnen. Zo geven ze niet alleen de boer een betere toekomst, maar hoeven we ook geen vaarwel te zeggen tegen ons geliefde kopje koffie. Lees meer over de Climate Academy en Coffee to Stay.

Coffe to StayKoffiebranderij Peeze 

Peeze heeft Max Havelaar geholpen met het selecteren en inkopen van de ruwe koffie, de logistiek en natuurlijk het branden en verpakken van de limited edition ‘Coffee to Stay’ koffie. In 2017 kwamen de koffiebonen uit Machakos Kenia en in 2018 zijn het koffiebonen uit Ethiopië. Beide zijn exclusief verkrijgbaar via de Peeze webshop en waren voorheen ook verkrijgbaar via www.coffeetostay.nl.

Steun dit project en bestel

Elke bestelling van deze koffie ondersteunt het project van Max Havelaar en daarmee de boeren in Kenia (2017) en Ethiopië (2018).

Lancering

De lancering van het eerste pak ‘Coffee to Stay’ was op woensdag 1 november 2017 op het Centraal Station van Amsterdam bij The Poet’s Farm. Hier had Max Havelaar een pop-up bar neergezet die feestelijk geopend werd. Tevens overhandigde klimaatexpert en RTL weerman Reinier van den Berg een manifest aan wethouder Abdeluheb Choho.